E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Лифтинг шевове на Сердев

by cosmetic Коментари: 0

Лифтинг шевове на Сердев - лого

Какво са "Лифтинг шевове на Сердев"?

"Лифтинг шевове на Сердев" (Serdev Sutures® Lifts) в козметичната хирургия са брандирани методи за повдигане и/или придаване на обем на различни части на лицето или тялото, без белези. С тяхна помощ, Д-р Николай Сердев постига разкрасяване, подмладяване и дълготрайност на естетичния резултат, като повдига подвижните (висящи) тъкани и стабилно ги прикрепя по-високо, към неподвижните стабилни структури. Извършва се зашиване на здравите тъкани по-високо, както и при класическите „отворени“ лифтинги, но само през перфорационни точки на кожата, без отваряне и отлепване на кожата от поддържащата я Суперфициална Мускулно-Апоневрозна Система – СМАС.

 

Без белези

Д-р Сердев извършва процедурите само чрез иглови пробождания в кожата, с помощта на специално разработени за тази цел инструменти. Няма разрези и изрязване на кожата и следователно - няма белези!  Игловите пробождания избледняват един-два дни след процедурата.

 

Атравматични. Без хоспитализация.

Лифтинг шевовете на Д-р Сердев са мини-инвазивни, шевовете не причиняват травма, синини или кръвоизливи. Заради това, отокът е минимален до несъществуващ. Резултатът е незабавен. Пациентите могат да се върнат към нормалния си ритъм на живот в деня след операцията.

Без „опериран вид“

При класическите лифтинг методи, кожата се изрязва, отделя се от поддържащата я СМАС и се опъва, без връзка с подлежащите тъкани. Поради това, тези лифтинги се характеризират с "опериран вид" и "масковидност".

За разлика от тях, "Лифтинг шевовете на Сердев" успешно връщат увисналите тъкани и поддържащата СМАС на правилните им места и подмладяват пациентите, без да нарушават естествения вид на лицето. Запазвайки връзката на кожата със СМАС, ние я предпазваме от бъдещо увисване. Така не се налага изрязване на кожа и СМАС и успешно избягваме "опериран вид" на нашите пациенти.

 

Fio Bulgaro. Fio Elastico...

Методите "лифтинг шевове на Сердев" придобиха изключителна популярност, особено в Латинска Америка. Д-р Сердев ги показа и обучи редица пластични и козметични хирурзи на курсове и конгреси в Аржентина, Колумбия, Венецуела, Еквадор и особено в Бразилия. Там повдигането и проекцията на седалището по метода на Сердев стана особено любимо. Така, методите му станаха известни като Fio Bulgaro или Fio Elastico Bulgaro. Един от множеството епизоди, с участието на д-р Сердев, по темата за преобразяване и разкрасяване с неговите методи Fio Bulgaro по бразилската телевизия, можете да видите тук.

Техники

Д-р Сердев е разработил над 20 техники и техни вариации, за разкрасявяане и подмладяване на лице и тяло.

Например, техниките "лифтинг шевове на Сердев" за лице включват: повдигане на веждите и ъгъла на очитеповдигане на скулитегоренсреден и долен лифтинг на лице и шиякорекция на брадичката, стесняване на върха на носа или на ноздрите, отопластика и много други. Те включват и много модификации, поради индивидуалните разлики между пациенти и възраст, както и отнасящи се до различните етноси. Техниките са особено важни и разпространени сред Азиатските и Латиниамерикански пациенти.

По отношение на тялото, най-популярната лифтинг техника на д-р Сердев в световен мащаб, без съмнение е лифтингът на седалище. Тя е широко разпространена и използвана по света. Освен в Америките, тя се изполва особено много и за удължаване на краката на азиактите.

Други лифтинги на тяло, разработени от д-р Сердев, са повдигане на бюстлифтинг на вътрешната страна на бедратакорекция на отпуснатост на кожата на корема.

Комбинирайки тези козметични процедури, д-р Сердев оформя красиво и хармонично лице и тяло, естетични обеми, ъгли и пропорции. Най-важното - той постига незабавни резултати, без да оставя белези, с изключително кратък следоперативен период и без "опериран" вид.

Вижте ощеД-р Сердев, наречен в Бразилия „един от бащите на естетичната мини-инвазивна хирургия”Холивуд снима филм за български хирург

"Лифтинг шевове на Сердев" не са лифтинги "с конци"

Думата "шев" в "лифтинг шевове на Сердев" идва от латинската дума в медицината "Sutura" и означава "зашиване на тъкани". Повлияни от дерматолози, които не познават достатъчно добре сложната послойна анатомия, много лекари и пациенти понякога бъркат нашите техники с т.нар "лифтинг конци" (анг. Thread Lifts), "мезоконци" и пр. Това е така, защото използваме конци, за да направим шев. Тези два метода обаче се различават както концептуално, така и във вида на използваните материали.

Конците при Thread lifts са най-вече нерезорбируеми. Те не се връзват, нито зашиват, и нямат стабилна фиксация. Конците просто се поставят в подкожната мастна тъкан и висят свободно, заедно с кожата. Поради тази причина, те разчитат на "шипчета" или "кукички", които да ги придържат на място. Подкожната мастна тъкан обаче не е подходяща за фиксация. Липсата на стабилна фиксация води до краткотрайни резултати.

От друга страна, лифтинг шевовете на Д-р Сердев се извършват със степенно еластични хирургически конци и специално разработени иглови инструменти. Методите имат за цел да захванат и повдигнат подвижните здрави тъкани (например СМАС), да ги зашият стабилно и да ги фиксират по-високо, за неподвижни структури (като периоста). Тази фиксация гарантира дълготраен естетичен резултат. Човешкото тяло абсорбира конците до 2-3 години, след формирането на финалната фиброза, която е по-здрава от шевовете. Полу-еластичността на конците е много важна, защото позволява на зашитите тъкани да се движат естествено, без шевовете да прорязват тъканите. Нееластичните конци действат като скалпели.

Лифтинги на Третото Хилядолетие

Проф. Д-р. Николай Сердев, д.м., е всепризнат майстор на разкрасяването на лицето, не само при европеидните пациенти, но и при азиатците, афроамериканците и т.н. Той редовно е канен в множество страни на различни континенти, за да изнася лекции, да обучава и да прави демонстрации за разкрасяване на лице и тяло, на база на естетичната философия. Забележително е, че по време на Международния Конгрес по Козметична Хирургия в Испания през 2001 г., неговите лифтинг методи бяха наречени "Лифтинги на Третото Хилядолетие".

Вижте още - Образователни видеа за козметичната хирургия и медицинаНовини

Мнения от колеги

 • д-р Пиер Антонио Бачи, Италия

  "За да се постигне добър резултат са необходими само 3 прободни тички, без да остават белези. Искрено благодаря на моя приятел, д-р Николай Сердев, за тази гениална идея. Мотодологията "лифтинг шевове на Сердев" (Serdev Suture) е моята методология за постигане на италианската красота."

 • д-р Едуардо Крулиг, Венецуела

  "Д-р Сердев е гений, заради неговте шевове за подмладяване на лице, за повдигане на седалище, като те станаха едни от най-популярните техники по света. Използвам техниките на д-р Сердев редовно и постигам много добри резултати, с голямо удовлетворение от пациентите ми. Определям тези техники като една много важна стъпка напред в козметичната хирургия. Бих казал, че козметини хирурзи навсякъде по света използват методите на д-р Сердев."

 • д-р Дуайт Рейнолдс, САЩ

  "Считам д-р Сердев за един от световните авторитети. Той е пионер. Трудно е да кажеш на пациентите, че са красиви, ако си им оставил много белези. За мен е много удовлетворяващо да знам, че не правим разрези, а само прободни точки, и правим дамите много красиви."

 • д-р Пиер Фурние, Франция

  "Д-р Сердев е топ козметичен хирург и е добре познат по света. Той има много голям принос, особено неговата работа с шевове за подмладяване на лице, на гърдите , седалището, дори и вътрешната част на бедрата. Това е голям напредък, защото се избягват белезите и операциите са амбулаторни. Методите на д-р Сердев са модерни и той има златни ръце."  

Документален филм на Travel TV за методите на Д-р Сердев

Д-р Сердев за своите методи

Д-р Сердев в Бразилия - Fio Bulgaro

Цялостно разкрасяване на лицето без белези

by cosmetic Коментари: 0

Много от нас мечтаят да променят нещо в лицето си – едни не харесват носа си, други устните, а трети искат напълно да се преобразят. Няма нищо лошо в това да се стремим към красота и съвършенство, след като една промяна би ни направила по-щастливи и пълноценни, и би повдигнала самочувствието ни.

Някои от желанията на пациентите могат да са излишни и/или не биха довели до желания от тях резултат. Ние трябва да обсъдим и направим с тях реалистична преценка за това какво е необходимо за разкрасяване и подмладяване. Пациентите трябва да са мотивирани и сигурни в желанието си за тези промени.

Вижте ощеД-р Сердев оперира водещата на „Пълна промяна“ в БразилияХоливуд снима филм за български хирургд-р Николай Сердев обучи 27 избрани американски естетични хирурзи в Маями

 

Какво определя красотата на лицето?

Разкрасяване на лицето се постига с подреждане на детайлите на лицето в правилни естетически пропорции, обеми и ъгли, като в същото време се запазва индивидуалността. Представете си Вашата стая разхвърлена и после подредена. Тя е по-красива, когато е подредена и има индивидуален облик.

Правилно сложеното лице се дели на три еднакви части: чело, нос и долна част (при която горната устна спрямо долната и брадата са в съотношение 1:2). Профилът образува права линия. Големината и формата на носа също са много важни; той трябва да е прав, с ъгъл от 90 градуса на върха и 110 градуса към горна устна.

Обемът на устните трябва да съответства на обема на очите и веждите. И очите, и веждите трябва да са с по-високо разположен външен ъгъл, като веждите обикновено завършват малко встрани от края на окото – на 1 см над ръба на орбитата. Красивите скули са разположени малко по-високо от средата на лицето, под тях се образува хлътване на бузите. Скулите и брадата оформят изразения „триъгълник на красотата”. Подчертаваме го когато се усмихваме.

Ушите са правилно разположени, когато сключват спрямо овала на лицето ъгъл от 30 градуса.

Вижте още: Лифтинги на лице; Ринопластика; Присаждане на изкуствена коса – Biofibre; Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

„Лифтинг шевове на Сердев“ – Serdev Sutures® Lifts

Методите „Лифтинг шевове на Сердев“ ни позволяват да постигнем цялостно разкрасяване на лицето, като перфектно създават правилните пропорции, обеми и ъгли. Тези методи са особено важни при млади хора, тъй като методите са атравматични и не оставят белези. Това позволява завръщането им към социален живот в рамките на 1-2 дни. Лифтинг шевовете на д-р Сердев могат да повдигат тъканите, но също така и да създават обем, там където той липсва. Освен това могат да коригират позицията на тъканите в случаи на деформации.

Резултатите са стабилни, тъй като мобилните фасции са стабилно фиксирани (зашити) към неподвижен периост или фасция. Разбира се, ние не можем да спрем процесът на стареене. След нашата намеса, обаче, този процес ще продължи от новата, подмладена и разкрасена позиция.

 

Още

Ултразвукова липоскулптура на бузи и двойна брадичка също са в набора за разкрасяване на лицето и се добавят на различни етапи.

 

Естетична корекция на лицето - образователно видео

Разкрасяване на мъжкото лице

Образователно видео - методи на Сердев

Естетична корекция на овала и формата на лицето

Повдигане на вежди

by cosmetic Коментари: 0

Този лифтинг е необходим в случаите, когато ъглите на лицето сочат надолу. Процедурата за повдигане на вежди цели да възвърне младежкото излъчване на очите. За да създадем правилните естетични пропорции и ъгли, ние използваме метода лифтинг шевове на Сердев“ и така не оставяме белези. Процедурата постига двоен ефект, тъй като освен веждите се повдига и ъгъла на очите. В допълнение, ефективният лифтинг на веждите, повдига увисналите горни клепачи при по-възрастни пациенти и отлага с години нуждата от извършване на блефаропластика. Затова, повдигането на увисналите вежди винаги предхожда блефаропластиката.

Вижте ощеОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицинаД-р Сердев оперира водещата на „Пълна промяна“ в БразилияХоливуд снима филм за български хирург

 

Повдигане на вежди без белези

Лифтингът се извършва само през 2 точковидни перфорации в окосмяването на веждите, което позволява на специално разработените игловидни инструменти да минат през кожата. Повдигаме фиксацията на веждите (фасция на Сердев) и стабилно я фиксираме по-високо за периоста, което подсигурява дълготрайния естетичен резултат. Няма разрези и, съответно, не оставяме белези. Точковидните перфорации изчезват за 1 до 3 дни. Връщането към социалния живот е незабавно или в рамките на 2-3 дни, в зависимост от желанието на пациента.

Важно е да подчертаем, че процесът на стареене не може да бъде спрян. След повдигане на вежди, стареенето продължава, но това се случва от новата, по-висока и по-младежка позиция.

В нашата клиника не практикуваме класически или ендоскопски методи, поради тяхната травматичност, дългия период на възстановяване и факта, че те са индиректни, с недостататъчен ефект и оставят белези.

 

Естетика

Защо е важна процедурата за повдигане на вежди без белези?

Kогато контактуваме ние се наблюдаваме в очите. Ъглите определят дали Вашето лице ще изглежда уморено, тъжно и остаряло (ъгли надолу – театрална „маска на трагедията”), или ще има радостно, свежо и младо излъчване (ъгли нагоре – театрална „маска на комедията”).

С възрастта, веждите се отпускат надолу. Повдигането на веждите е популярно сред хората на 40-60г и може да се комбинира с други лифтинги на лицето. Корекция на клепачите може да се извърши едновременно или доста време след повдигането на веждите.

Науката на естетиката не се променя и остава вечна. Модерно е веждите да се издигат странично нагоре и да достигат височина най-малко 1 см над горния ръб на орбитата. В света на модата, тази височина е 1,5 см.

Освен подмладяване, с този метод постигаме и разкрасяване. Много млади хора изглеждат сериозни и уморени. Това се дължи на ниската позиция странично на веждите. Такава позиция може да бъде вродена или придобита. Атравматичната същност на „лифтинг шевовете на Сердев“, липсата на белези и бързото завръщане към социален жисот правят този метод изключително подходящ и за младите.

 

Мнение от пациентка

Повдигане на вежди - образователно видео

Оформяне на скули. Повдигане, създаване на обем.

by cosmetic Коментари: 0

Оформяне на скули без имланти, чрез лифтинг и/или създаване на обем

В нашата клиника използваме метода „лифтинг на скули“ с шевове на Сердев за оформяне на скули. Така можем ефективно да повдигнем скулите, като същевременно създадем обем и изгладим (опънем) назолабиалните гънки, без да използваме импланти. Събирането и обединяването на собствените тъкани премахва т.нар. „слъзна бразда“, която разделя скулите на две.

Д-р Сердев извършва процедурата само през прободни точки в кожата, които не оставят белези и изчезват за 1-2 дни. Много от телевизионните лица, използващи процедурата за лифтинг на скули, са на работа на следващия ден.

За да създадат обем, много лекари се опитват да запълнят слъзните и назолабиалните гънки, с което създават общо изпъкване на средната и долната части на лицето. Същевременно филърите създават допълнителна тежест, с което оставят кожата удължена след резорбцията им. Правилният подход за оформяне на скули е да се вдигнат меките тъкани обратно върху ябълчната кост, да се възстанови скулата, да се създаде необходимия обем – медиално или латерално – и така да се повдигне скулата. По този начин изглаждаме слъзните и назолабиалните гънки (гънките странично от носа към краищата на устата), и разделението на скулата. Успешно подобряваме изражението на лицето и постигаме младежко удължаване на „триъгълника на красотата“, определящ за красотата средната и долната части на лицето.

Вижте ощеЦялостно разкрасяване на лицето, РинопластикаОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

Вижте ощеД-р Сердев оперира водещата на „Пълна промяна“ в БразилияХоливуд снима филм за български хирургд-р Николай Сердев обучи 27 избрани американски естетични хирурзи в Маями

 

Скулите и „триъгълникa на красотата“

Скулите имат отношение към почти всички естетични норми на лицето. За съжаление, не всеки има изразени скули.

Скулите и брадичката създават така наречения „триъгълник на красотата“. При азиатците скулите са изразени отстрани, но не и отпред, и създават познатото плоско лице. При европеидната раса, често скулите са по-изразени отпред, но бързо увисват или почти липсват, както отпред, така и странично.

„Мастното телце на Биша“ (Corpus adiposum buccae, Bichat’s fat pad) е от голямо значение за контура на скулите и лицето. Най-често, още след 30 г. възраст, мастната тъкан губи връзката с ябълчната кост, смъква се надолу така се образува слъзната гънка. Освен това, увисва над назолабиалните гънки като ги прави дълбоки и видими. Ето защо, вдигането на скулите обратно на мястото им е по-естетически издържано от запълването на дълбоките гънки, което прави лицето да изглежда пълно и кръгло. Лифтинг шевовете на д-р Сердев, без белези и без импланти, лесно възстановяват „триъгълника на красотата“, с правилни обеми, ъгли и пропорции.

 

Мнение на пациентка

Корекция на брадичката без импланти

by cosmetic Коментари: 0

Корекция на брадичката без импланти

Увеличаване на брадичката без импланти, е една от най-популярните техники на Д-р Николай Сердев в световен мащаб. За тази амбулаторна процедура, д-р Сердев използва само две пункции в кожата, в супра- и суб-менталните гънки. С помощта на специални инструменти, без разрези, той зашива меката тъкан на брадичката в правилна позиция върху косттаКорекция на брадичката включва изваждане на собствените тъкани напред, но при деформации, изместването може да бъде нагоре, надолу, вляво или дясно. Пациенти най-често ни търсят при малка брада (микрогения и ретрогения) и при възрастово увисване на брадичка (witch chin).

Целта на процедурата за корекция на брадичката, е да я пoставим в централната ос на лицето, да я уголемим до правилния размер и да създадем правилни пропорции на лицето.

Вижте ощеЛипосукция на двойна брадичкаОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Цялата процедура отнема няколко минути. Няма разрези на кожата и не се използват превръзки. Лицето трябва да се измие на следващия ден. Точката от кожната пункция в супра-менталната гънка може да бъде видима за 1-2 дни. При нужда, пациентите могат да използват грим, за да я прикрият. Ранният следоперативен оток е почти невидим и пациентите могат да се завърнат към социалния си живот, веднага щом пожелаят.

Резултатите от процедурата са трайни. Пациентите я предпочитат пред алтернативния метод за използване на чужди тела (импланти). Това е така, понеже тези методи изискват разрези, включват отоци и носене на бинтове. Освен това, може да имат процент усложнения, като разместване и инфекция.

 

Подчертаване на брадичката. Крекция позицията на брадичката при деформации

Използваме този метод, не само за повдигане на увиснала брадичка, но също така за подчертаване и корекция на позицията – настрани, нагоре или надолу. Такива случаи са например деформации на лицето и заешка устна. Резултат от процедурата за корекция на брадичката са правилни обеми, ъгли и пропорции.

Като допълнение или като отделна процедура, можем да се създадем и трапчинка на брадичката.

Вижте ощеСъздаване на трапчинки на бузите

 

Дисхармония, красота и пропорции

Недостатъците на профила се дължат на вродени и травматични фактори с различна степен на деформация, както и на тези, свързани със стареенето. Загубата на обем или генетично малката челюст засягат естетиката и вида на устата, брадичката и шията. Дисхармонията между скелетната опора и обвивката на меките тъкани, често бива причината за проблеми от естетическо естество.

Брадичката е важна част от лицето. Тя е част от благородния профил (който е права линия), както и от „триъгълника на красотата“ – добре изразени брада и скули. Когато  се усмихваме, триъгълникът е по-видим, а лицето изглежда по-красиво. Играе важна роля и за дефинирането на естетичните пропорции на лицето. Долната част на лицето трябва да се раздели на 3 части – една част за горната устна и две части за долната устна и брадата (пропорция 1:2). Общо, те трябва да са една трета от лицето (златно сечение).

Методът на д-р Сердев позиционира брадата в линията на профила и възстановява естетичестките обеми, ъгли и пропорции.

 

Среден лифтинг на лице. СМАС лифтинг без белези.

by cosmetic Коментари: 0

Среден лифтинг на лице без белези

Техниката за среден лифтинг на лице повдига и изпъва средната и долна част на лицето и шията. Също така изпъва назолабиалните и марионетните гънки (гънките в страни и надолу от носа и от устата). Подчертава скулите и т.нар. младежки „гладни скули“ – хлътването под тях. Възстановява линията на долната челюст, опъва шията. Ние повдигаме и стабилно фиксираме СМАС (Суперфициалната Мускуло-Апоневрозна Система) на лицето само през точковидни пробождания на кожата, по метода на д-р Сердев.

Това е един от най-успешните и международно разпространени методи на Проф. Д-р. Николай Сердев. Средният лифтинг на лице е най-популярен при пациетни в средна и напреднала възраст. Въпреки това, при нас често идват млади пациенти за стягане отпускането на кожата в долната част на лицето и шията, тъй като не оставяме белези.

В случай на натрупване на мастни депа с тежест в долната част на лицето, може да е необходима ултразвукова липоскулптутра. Целта е да изсмучeм и премахнем мастните натрупвания на бузите и увисването на кожата тип „булдог“. Това води и до стягане на кожата върху линията на долната челюст със съответното подмладяване.

„Лифтинг шевове на Сердев“ (Serdev Suture® Lifts) са най-модерните козметични СМАС лифтинг операции. Д-р Сердев използва само няколко кожни перфорации, за да повдигне която и да е област на лицето. Успешно се повлияват дори по-централните зони, недостъпни за класическите лифтинги. Това става без разрези или изрязвания на кожа, като по този начин не остават белези. Хоспитализация не е необходима. Пост-оперативното възстановяване е краткотрайно и не възпрепятства способността на пациента да се върне към всекидневния си живот още на следващия ден или след почивка от 2-3, по желание.

Вижте ощеГорен СМАС лифтинг на лице без белези; Цялостно разкрасяване на лицето без белезиОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Какво представлява СМАС и защо се използва?

Още през 1972 г., хирурзи доказаха че кожата е нестабилна и след класически лифтинг се разтегля и удължава в рамките на минути. Оттогава, повдигането на Суперфициалната Мускуло-Апоневрозна Система на лицето (СМАС – здравата фасция, за която е фиксирана кожата) стана задължителния метод за хирургически лифтинг, за запазване на дълготраен резултат.

Кожата и меките тъкани не увисват лесно, благодарение на това, че са здраво закрепени към СМАС. Следователно, ако отделим кожата от СМАС, тя ще се разтегли, защото ще е изгубила стабилната си фиксация. В резултат от това, един последващ СМАС лифтинг не би могъл да изтегли и повдигне кожата. Последствията от отделяне на кожата от СМАС са масковидно опънат вид на лицето, изтегляне на косата зад ушите и др. Разбира се, ние сме твърдо против подобен подход при лифтинг на лице.

 

Пациентка, 24 часа след процедурата

Горен лифтинг на лице. Темпорален СМАС лифтинг без белези.

by cosmetic Коментари: 0

Какво е горен лифтинг на лице?

С годините кожата се удължава и губи еластичността си, черепът и скелетът се свиват, мускулатурата и фасциите се отпускат. Обемът на мастната тъкан нараства и тя натежава. Външният ъгъл на очите увисва, изражението на лицето става „тъжно“. При темпоралния СМАС лифтинг, наречен още горен лифтинг на лице, ние изтегляме и преместваме цялостната мускулатура и връзките на лицето – фасциите (СМАС) по-високо и ги фиксираме стабилно в темпоралната област. Резултатите са желаното от всеки повдигане на външния ъгъл на очите и веждите, изглаждане и подобряване вида на кожата, повдигане на скулите, промяна в общото изражение на лицето.

Целта при горен лифтинг на лицето, чрез изтегляне на СМАС при младите хора е разкрасяване, базирано на естетиката на лицето. Стремим се към възстановяването на правилните размери, обеми и ъгли на очите, веждите и устните.

Вижте ощеЦялостно разкрасяване на лицето без белезиОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицинаД-р Сердев оперира водещата на „Пълна промяна“ в БразилияХоливуд снима филм за български хирург

 

Какво представлява СМАС и защо се използва?

Още през 1972 г., хирурзи доказаха че кожата е нестабилна и след класически лифтинг се разтегля и удължава в рамките на минути. Оттогава, повдигането на Суперфициалната Мускуло-Апоневрозна Система на лицето (СМАС – здравата фасция за която е фиксирана кожата) стана задължителния метод за хирургически лифтинг, за запазване на дълготраен резултат.

Кожата и меките тъкани не увисват лесно, благодарение на това, че са здраво закрепени към СМАС и най-здраво в темпоралната (слепоочна) област. Следователно, ако отделим кожата от СМАС, тя ще се разтегли, защото ще е изгубила стабилната си фиксация. В резултат от това, един последващ СМАС лифтинг не би могъл да изтегли и повдигне кожата. Последствията от отделяне на кожата от СМАС са масковидно опънат вид на лицето, изтегляне на косата зад ушите и др. Разбира се, ние сме твърдо против подобен подход при лифтинг на лице.

 

Процедура и резултати

За горен лифтинг на лице без белези, в нашата клиника използваме метода „лифтинг шевове на Сердев“. Процедурата е по-малко травматична за пациента и се извършва под локална упойка. Няма разрези или изрязване на кожата. Лифтингът се извършва през прободни точки в кожата, за да се фиксира СМАС по-високо към периоста. Перфорациите не се виждат и изчезват в рамките на 1-3 дни.

Резултатите са незабавни. Основните ефекти от горния лифтинг са: цялостно повдигане на лицето, промяна на ъглите на очите и устните, по-млад и по-красив и свеж външен вид, възстановяване на скулите, както и подобряване на текстурата на кожата. При по-възрастните пациенти, поради отпускане на кожата, ефектът повлиява цялото лице и дори шията.

Болката е минимална и се усеща повече като опъване за около2-3 дни. Предписваме аналгетици, които да се пият, ако е необходимо. Възстановяването е бързо. Отокът е невидим, разположен в косата и пациентите могат да възобновят нормалните си дейности още на следващия ден.

След операцията, пациентите приемат антибиотик по предписание и не бива да излагат лицето си на пряка слънчева светлина. Могат да отидат на плаж, стига лицето да е защитено с висок фактор слънцезащитен крем.

 

Супра-темпорален СМАС лифтинг

След горен СМАС лифтиг, има допълнителна възможност за повдигането на СМАС в сура-темпоралната област. Препоръчваме метода на д-р Сердев без белези.

 

Мнение на пациент

 • Николай Н.

  "Видях се току-що [след горен SMAS лифтинг на лице], има значителна разлика. Наистина, този доктор [д-р Николай Сердев] е един магьосник. Той направи един много интерестен фокус със мене. Чувствам се съвсем друг. [.....] Аз си го представях, макар и с местна упойка, че ще бъде нещо по-болезнено или с притъпени болки... но нямаше абсолютно нищо. Даже беше толкова приятно, че аз по едно време заспах." Видео

Горен лифтинг на лице - образователно видео

Ринопластика

by cosmetic Коментари: 0

Естетичната корекция на нос или „ринопластика“ има за цел да създаде правилни естетични пропорции на носа и лицето. Това е най-често търсената операция в специалността „козметична (естетична) хирургия” за разкрасяване на лицето. В 1/3 от случаите се налага работа само върху върха на носа за намаляване на дължината, стесняване и проектиране на върха. Изискват се точни и краткотрайни движения с отлично познаване на анатомията.

Носът е позициониран в средата на лицето и естетиката на пропорциите основно зависи от него. Носът е с индивидуална структура и трябва да отговаря като пропорции, обем и ъгли с общото излъчване на лицето.

Ринопластиката може да промени само външния вид на носа! Ако е установено нарушение на функцията (напр. изкривена стена на носа), то трябва първо да бъде третирано от специалист УНГ, преди да се премине към естетична корекция на носа!

Вижте ощегалерия с резултати

 

Внимание!

Никой хирург не може да направи носа Ви като този на друг човек. Вашите кости, хрущяли, кожа, индивидуални характеристики и пропорции са различни!!!

Много пациенти питат дали носът на Майкъл Джексън не трябва да се счита за идеал. Подобно изтъняване е невъзможно, без премахването на костна структура и нарушаването на функцията на носа. Функцията на носа е много по-важна от неговата визия! Не всеки може да си позволи да си купи и да ползва барокамера вкъщи, за да насища организма с кислород.

 Ринопластиката трябва да постигне разкрасяване, без да нарушава функцията на носа!

 

Кои са правилните пропорции на носа?

Естетичните стандарти за пропорции на носа са: 1/3 от дължината на лицето (златно сечение), права или по избор леко извита линия на гърба, ъгъл от 90 градуса на върха, по-тънък гръб (при възможност), по-тънък връх.

 

Защо използваме закрита (затворена), вместо открита (отворена) ринопластика?

В клиниката практикуваме закрита ринопластика, за да извършим необходимата корекция на носа. При този подход се избягва травматичното „отваряне“ на носа, а манипулацията и шевовете се правят от вътрешната страна на носа. В допълнение, след процедурата не са необходими шини, нито поставянето на интраназални тампони. Няма отоци и сини „очила“ около очите, нито пък остават белези.

При отворения метод за ринопластика на носа, хирургът прави разрез през колумелата (кожната носна преграда, между двете ноздри) и издърпва кожата нагоре, за да има видимост върху хрущялите и костната структура на носа. След това реконструира хрущяла, за да промени формата и размера на носа. Накрая, разрезът се зашива, слагат се тампони за няколко дни и шина на носа за седмица, за да се стабилизира новата му форма. Когато отокът спадне, новата форма става видима. Малък белег от долната част на носа ще остане видим.

Не препоръчваме отворения метод, поради многото негативи (загуба или отлепяне на хрущялите от кръвоснабдяващата ги кожа и лигавица и др.), видимите белези, както и продължителния следоперативен период.

 

Процедури

Използваните техники в нашата клиника служат за първична, но също и за вторична ринопластика. Те са:

Вторична ринопластика

Най-чести причини за вторична корекция на нос биват:

 • непропорционално дълъг нос и висящ връх след първата операция;
 • загуба на аларни хрущяли поради изваждане и прекалена травма върху тях, при което те губят кръвоснабдяване и некротизират (загиват);
 • изкривяване на върха или целия нос;
 • сраствания;
 • израстване на шипове от сряза на костта за премахване на гърбицата.

Операцията

Операцията за естетична корекция на носа е една от най-поносимите за нашите пациенти. Тя е амбулаторна и се извършва под местна упойка, в комбинация с интравенозно седиране. Болшинството от използваните техники са световно признати, базирани на най-добрите постижения в тази хирургия. Редица от етапите на операцията са български патент, носещи името на д-р Николай Сердев. Операцията е сравнително краткотрайна в негови ръце, но може да продължи часове при други хирурзи, което предизвиква прекалено голяма травма.

След операция за корекция на нос

Мнение от пациентка

 • Пациентка

  "Току-що излизам от операционната. За мен, вълнението преди операцията [ринопластика] беше толкова голямо, имах страх. За мен всъщност не беше интервенция - все едно че отиваш на зъболекар. Никакви болки, много бързо беше. Разликата от преди и сега е толкова огромна, точно това, което исках! Най-важното е, че не усещам виене на свят, не усещам болки, чувствам се много добре. Толкова безболезнена операция, след всичките, които съм имала... [3 дни след операцията] Нямам никакви проблеми, с 2 думи мога да кажа, че по-добро не може да бъде чувството. Все едно, че е нямало никаква оперативна намеса." Видео

Без травма, без тампони, без гипсове

Поради това, че травмата при нашите операции е минимална, само в 30% от случаите на премахване на гърбица може да се появи лека лентовидна синина под очите, но тя не е задължителна и преминава за около 5 дни. След операцията и само в случаите на премахване на гърбица, се носи лепенка със цвета на кожата за 3 дниТампони не са необходими (дори са травмиращи), защото се поставят в вътрешната част на носа, докато при козметичната корекция се работи върху външната част на носа. Пълноценно връщане към социалния живот е възможно от първия до 5-ия следоперативен ден, в зависимост от наличието или отсъствието на минимални синини.

След операцията, пациентът има задължението да се явява на назначените контролни прегледи, които обикновено са:
в деня след операцията - за почистване на носа;
на третия ден - за сваляне на лепенката;
2 седмици след операцията - за изваждане на конци, които не са се резорбирали и могат да пречат.

Операции преди навършена 18 годишна възраст не са препоръчителни. В редки случаи на създадени тежки комплекси, такива могат да се извършват при изискване и подпис на родителите. В такива случаи, може да се наложат минимални корекции след завършване на растежа, между 18 и 21 годишна възраст.

Методите на д-р Сердев за корекция на кос

Корекцията на нос е една от най-ефективните операции, а с използването на методиката на д-р Сердев, тя е и една от най-леките в козметичната хирургия, с най-бърз период на възстановяване. В някои случаи, пациентите носят лепенка за до 3 дни след операцията. Освен това, няма видими следи от операция - не се носят гипсове и тампони, липсва оток тип „сини очила”.

Основата на методиката се базира на постиженията на първия президент на Американската академия по козметична хирургия - д-р Джулиус Нюман, хирург в Холивуд, наричан „д-р нос”; и подобрена от д-р Сердев чрез основни похвати, познати в света като методи на д-р Сердев - „ексцизия на Т-зоната”, „приплъзване на колумелата”, „шев на д-р Сердев” за стесняване на върха и на основата на ноздрите.

Т-ексцизията ротира върха нагоре, а приплъзването на колумелата дава проекция на върха. При нужда от корекция на гърбица се извършва резекция на костно-хрущялната пирамида. За стесняване на костната пирамида на носа се прилага дигитално стесняване на гърба на носа по метода на д-р Ернандес от Еквадор, което предотвратява образуването на костни стъпала отстрани на носа, образуващи с централната ос три видими линии или т.н. нос тип „пачи крак”.

Вижте още - ревю на книгата "Техники на Сердев в ринопластиката"Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

Методи на Сердев (на анг. език)

Ринопластика - образователно видео

Методи на Сердев в ринопластиката

by cosmetic Коментари: 0

Редица от използваните техники за корекция на нос в нашата клиника се извършват използвайки т.нар. „методи на Сердев в ринопластиката„. Тези методи ни позволяват да постигнем правилните пропорции на носа, използвайки закрит подход, без травма. Благодарение на разработките на д-р Николай Сердев, пациентите могат да излязат от клиниката с искания от тях нос, без да носят шини, гипсове или интраназални тампони.

Вижте ощеревю на книгата „Техники на Сердев в ринопластиката“Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Методи на Сердев в ринопластиката

Основата на методиката се базира на постиженията на първия президент на Американската Академия по Козметична Хирургия – д-р Джулиус Нюман, хирург в Холивуд наричан „д-р нос”; и подобрена от д-р Сердев.

Международно признатите методи на д-р Сердев в областта на ринопластиката са:

Ексцизия на Т-зоната – за скъсяване дължината на носа. Предпазва хрущялите от разделяне/срязване/скъсяване по време на операцията. което при предишни методи често е водило до некроза (след тяхното разделяне, обработване и връщане на място, хрущялите не винаги успяват да бъдат добре кръвоснабдени);

Ротация на върха на носа с шевове на Сердев – за намаляване дължината на носа (алтернатива на ексцизия на Т-зоната);

Приплъзване на колумелата с шевове на Сердев– за корекция на проекцията на върха (намаляване или увеличаване височината на върха). Целта е получаване на естетичния ъгъл на гърба на носа към линията на профила от 30 градуса;

Стесняване на върха на носа с шевове на Сердев- за стесняване, с цел създаване на фин връх;

Стесняване на ноздри с шевове на Сердев- за намаляване на широчината на ноздрите;

Дигитална фрактура вместо латерална остеотомия – за закриване на отвореното пространство на гърба на носа, след премахване на гърбица;

Стесняване на долна и/или средна 1/3 на гърба на носа с шевове на Сердев.

 

Мнения от пациентки

 

 • Пациентка

  "Току-що излизам от операционната. За мен, вълнението преди операцията [ринопластика] беше толкова голямо, имах страх. За мен всъщност не беше интервенция - все едно че отиваш на зъболекар. Никакви болки, много бързо беше. Разликата от преди и сега е толкова огромна, точно това, което исках! Най-важното е, че не усещам виене на свят, не усещам болки, чувствам се много добре. Толкова безболезнена операция, след всичките, които съм имала... [3 дни след операцията] Нямам никакви проблеми, с 2 думи мога да кажа, че по-добро не може да бъде чувството. Все едно, че е нямало никаква оперативна намеса." Видео

Предимства

Времетраенето на операцията е скъсено до 15-40 минути, в зависимост от степента на сложност и броя на процедурите. Поради това, че травмата при нашите операции е минимална, само в 30% от случаите на премахване на гърбица може да се появи лека лентовидна синина под очите. Тампоните са ненужни, дори са травмиращи. Те се поставят във вътрешната част на носа, докато козметичните корекции се правят на външната страна на носа. Пълноценно връщане към социалния живот е възможно от първия до 5-ия следоперативен ден. Това зависи от наличието или липсата на минимални синини.

При операции на върха на носа, не се слагат лепенки. Няма външни белези и връщането към социалния живот може да стане веднага или в деня след интервенцията, без следи от операции. Повечето от нашите телеводещи пациенти работят на следващия ден - нито екипът им, нито зрителите могат да познаят, че е имало операция. Забелязва се само освежаване, подмладяване и разхубавяване.

След операцията, пациентът има задължението да се явява на назначените контролни прегледи.

В комбинация с методите "лифтинг шевове на Сердев" за лице и тяло, ние можем да постигнем цялостно подмладяване и разкрасяване, без травма и без белези.

След операция на нос - ТВ интервю

Ринопластика - образователно видео

Методи на Сердев (на анг. език)

Оперативно уголемяване на устни – W-Y или V-Y пластика

by cosmetic Коментари: 0

W-Y пластика и V-Y пластика са методи за оперативно уголемяване на устни с перманентен ефект. Тези амбулаторни операции увеличават обема и сочността на устните, без използването на чужди тела. Д-р Николай Сердев модифицира и подобри процедурата, в резултат на което се постигат забележителни резултати, независимо от това колко тънки са устните.

Следоперативната травма е минимална. Устните заздравяват бързо, за около 3-5 дни. През този период, отокът е по-забележим. Може да има намалена чувствителност, но тя не трае повече от 2-3 месеца и е единствения недостатък на тази процедура.

Вижте още – Прякото инжектиране на силикон за естетични цели е строго забранено!

 

За процедурата

При оперативно уголемяване на устни по метода V-Y или W-Y пластика, хирургът извършва няколко различни манипулации, за да създаде новия облик на устните. Разрезите се правят от вътрешната страна на устата, като мускулатурата се избутва навън и увеличава обема на видимата розова част на устните. По този начин, устните могат да се уголемяват, но и да се намаляват, в зависимост от посоката на преместване.

През първите 24 часа след операцията, пациентите трябва неколкократно да слагат лед на устните си, за да се предотврати допълнително кръвонасядане и оток. Препоръчително е да се ограничат разговорите, усмивките и смеха (т.е. движение и разтягане на устните) за период от около седмица след процедурата. Наличието на оток е нормално, обикновено отшумява за 7-10 дни. По време на следоперативния период, пациентите приемат антибиотик и аналгетици за намаляване на болката. Трябва да избягват да се излагат на слънце, както и да консумират твърда храна. Използва се специален физиологичен разтвор при миене на устните. Евентуално изтръпване около устните отшумява след 4-6 седмици.

За пациенти, които предпочитат неоперативни методи за корекция на устни, можем да предложим и уголемяване на устните с импланти, филъри или трансплантация.

Всяка процедура включва възможност за усложнения. Пациентът трябва да ги обсъди с хирурга преди да премине процедурата.

Вижте ощеЦялостно разкрасяване на лицетоОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Пропорции на устните

Правилните естетически пропорции определят красотата на лицето, a устните играят основна роля. По обем, те трябва да съответстват на обема на очите и веждите. Прекаляването с обеми вреди на красотата. Горната и долната устна трябва да бъдат равни по обем и да са сочни в профил. V-Y или W-Y пластика за оперативно уголемяване на устни е един от начините за постигане на правилни обем и пропорции пожизнено.

Младите момичета изискват изящен външен вид. Повечето млади пациенти прибягват до корекцията на устните от чиста суета, за да се възприемат по-добре. За възрастните е по-важно да се създаде обем, за да се предотврати или спре набръчкването на устните, както и при сух и атрофирал външен вид.

Тънките устни често са вродени, но с възрастта и атрофията на мускулите, устните губят обема си. Стават сухи и набръчкани, поради активността на периоралните мускули. Във всеки случай, важно е да се подчертае контура на устните и да се увеличи обема на розовата лигавица на устните – повърхността за целуване.

Пациентите трябва да са навършили 18г. възраст.

 

Уголемяване на устни - образователно видео