E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Ринопластика

Естетичната корекция на нос или „ринопластика“ има за цел да създаде правилни естетични пропорции на носа и лицето. Това е най-често търсената операция в специалността „козметична (естетична) хирургия” за разкрасяване на лицето. В 1/3 от случаите се налага работа само върху върха на носа за намаляване на дължината, стесняване и проектиране на върха. Изискват се точни и краткотрайни движения с отлично познаване на анатомията.

Носът е позициониран в средата на лицето и естетиката на пропорциите основно зависи от него. Носът е с индивидуална структура и трябва да отговаря като пропорции, обем и ъгли с общото излъчване на лицето.

Ринопластиката може да промени само външния вид на носа! Ако е установено нарушение на функцията (напр. изкривена стена на носа), то трябва първо да бъде третирано от специалист УНГ, преди да се премине към естетична корекция на носа!

Вижте ощегалерия с резултати

 

Внимание!

Никой хирург не може да направи носа Ви като този на друг човек. Вашите кости, хрущяли, кожа, индивидуални характеристики и пропорции са различни!!!

Много пациенти питат дали носът на Майкъл Джексън не трябва да се счита за идеал. Подобно изтъняване е невъзможно, без премахването на костна структура и нарушаването на функцията на носа. Функцията на носа е много по-важна от неговата визия! Не всеки може да си позволи да си купи и да ползва барокамера вкъщи, за да насища организма с кислород.

 Ринопластиката трябва да постигне разкрасяване, без да нарушава функцията на носа!

 

Кои са правилните пропорции на носа?

Естетичните стандарти за пропорции на носа са: 1/3 от дължината на лицето (златно сечение), права или по избор леко извита линия на гърба, ъгъл от 90 градуса на върха, по-тънък гръб (при възможност), по-тънък връх.

 

Защо използваме закрита (затворена), вместо открита (отворена) ринопластика?

В клиниката практикуваме закрита ринопластика, за да извършим необходимата корекция на носа. При този подход се избягва травматичното „отваряне“ на носа, а манипулацията и шевовете се правят от вътрешната страна на носа. В допълнение, след процедурата не са необходими шини, нито поставянето на интраназални тампони. Няма отоци и сини „очила“ около очите, нито пък остават белези.

При отворения метод за ринопластика на носа, хирургът прави разрез през колумелата (кожната носна преграда, между двете ноздри) и издърпва кожата нагоре, за да има видимост върху хрущялите и костната структура на носа. След това реконструира хрущяла, за да промени формата и размера на носа. Накрая, разрезът се зашива, слагат се тампони за няколко дни и шина на носа за седмица, за да се стабилизира новата му форма. Когато отокът спадне, новата форма става видима. Малък белег от долната част на носа ще остане видим.

Не препоръчваме отворения метод, поради многото негативи (загуба или отлепяне на хрущялите от кръвоснабдяващата ги кожа и лигавица и др.), видимите белези, както и продължителния следоперативен период.

 

Процедури

Използваните техники в нашата клиника служат за първична, но също и за вторична ринопластика. Те са:

Вторична ринопластика

Най-чести причини за вторична корекция на нос биват:

  • непропорционално дълъг нос и висящ връх след първата операция;
  • загуба на аларни хрущяли поради изваждане и прекалена травма върху тях, при което те губят кръвоснабдяване и некротизират (загиват);
  • изкривяване на върха или целия нос;
  • сраствания;
  • израстване на шипове от сряза на костта за премахване на гърбицата.

Операцията

Операцията за естетична корекция на носа е една от най-поносимите за нашите пациенти. Тя е амбулаторна и се извършва под местна упойка, в комбинация с интравенозно седиране. Болшинството от използваните техники са световно признати, базирани на най-добрите постижения в тази хирургия. Редица от етапите на операцията са български патент, носещи името на д-р Николай Сердев. Операцията е сравнително краткотрайна в негови ръце, но може да продължи часове при други хирурзи, което предизвиква прекалено голяма травма.

След операция за корекция на нос

Мнение от пациентка

  • Пациентка

    "Току-що излизам от операционната. За мен, вълнението преди операцията [ринопластика] беше толкова голямо, имах страх. За мен всъщност не беше интервенция - все едно че отиваш на зъболекар. Никакви болки, много бързо беше. Разликата от преди и сега е толкова огромна, точно това, което исках! Най-важното е, че не усещам виене на свят, не усещам болки, чувствам се много добре. Толкова безболезнена операция, след всичките, които съм имала... [3 дни след операцията] Нямам никакви проблеми, с 2 думи мога да кажа, че по-добро не може да бъде чувството. Все едно, че е нямало никаква оперативна намеса." Видео

Без травма, без тампони, без гипсове

Поради това, че травмата при нашите операции е минимална, само в 30% от случаите на премахване на гърбица може да се появи лека лентовидна синина под очите, но тя не е задължителна и преминава за около 5 дни. След операцията и само в случаите на премахване на гърбица, се носи лепенка със цвета на кожата за 3 дниТампони не са необходими (дори са травмиращи), защото се поставят в вътрешната част на носа, докато при козметичната корекция се работи върху външната част на носа. Пълноценно връщане към социалния живот е възможно от първия до 5-ия следоперативен ден, в зависимост от наличието или отсъствието на минимални синини.

След операцията, пациентът има задължението да се явява на назначените контролни прегледи, които обикновено са:
в деня след операцията - за почистване на носа;
на третия ден - за сваляне на лепенката;
2 седмици след операцията - за изваждане на конци, които не са се резорбирали и могат да пречат.

Операции преди навършена 18 годишна възраст не са препоръчителни. В редки случаи на създадени тежки комплекси, такива могат да се извършват при изискване и подпис на родителите. В такива случаи, може да се наложат минимални корекции след завършване на растежа, между 18 и 21 годишна възраст.

Методите на д-р Сердев за корекция на кос

Корекцията на нос е една от най-ефективните операции, а с използването на методиката на д-р Сердев, тя е и една от най-леките в козметичната хирургия, с най-бърз период на възстановяване. В някои случаи, пациентите носят лепенка за до 3 дни след операцията. Освен това, няма видими следи от операция - не се носят гипсове и тампони, липсва оток тип „сини очила”.

Основата на методиката се базира на постиженията на първия президент на Американската академия по козметична хирургия - д-р Джулиус Нюман, хирург в Холивуд, наричан „д-р нос”; и подобрена от д-р Сердев чрез основни похвати, познати в света като методи на д-р Сердев - „ексцизия на Т-зоната”, „приплъзване на колумелата”, „шев на д-р Сердев” за стесняване на върха и на основата на ноздрите.

Т-ексцизията ротира върха нагоре, а приплъзването на колумелата дава проекция на върха. При нужда от корекция на гърбица се извършва резекция на костно-хрущялната пирамида. За стесняване на костната пирамида на носа се прилага дигитално стесняване на гърба на носа по метода на д-р Ернандес от Еквадор, което предотвратява образуването на костни стъпала отстрани на носа, образуващи с централната ос три видими линии или т.н. нос тип „пачи крак”.

Вижте още - ревю на книгата "Техники на Сердев в ринопластиката"Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

Методи на Сердев (на анг. език)

Ринопластика - образователно видео

Други процедури