E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Уголемяване на устни с импланти, филъри и трансплантация

Правилните естетически пропорции определят красотата на лицето, a устните играят основна роля. По обем, те трябва да съответстват на обема на очите и веждите. Горната и долната устна трябва да бъдат равни по обем и да са сочни в профил. Уголемяване на устни с импланти, филъри или чрез транслплантация, са някои от начините за постигане на правилни обем и пропорции.

 

Причини за увеличаване на устни

Младите момичета изискват изящен външен вид. Повечето млади пациенти прибягват до корекцията на устните от чиста суета, за да се възприемат по-добре. За възрастните е по-важно да се създаде обем, за да се предотврати или спре набръчкването на устните, както и при сух и атрофирал външен вид.

Тънките устни често са вродени, но с възрастта и атрофията на мускулите, устните губят обема си. Стават сухи и набръчкани, поради активността на периоралните мускули. Във всеки случай, важно е да се подчертае контура на устните и да се увеличи обема на розовата лигавица на устните – повърхността за целуване.

Пациентите трябва да са навършили 18г. възраст.

Вижте ощеЦялостно разкрасяване на лицетоОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Уголемяване на устни с импланти, филъри или хирургически процедури?

Козметичната хирургия предлага различни методи за уголемяване на устните: с филъри, със собствена тъкан, с импланти или оперативно – чрез V-Y или W-Y пластика за перманентно уголемяване.

От използваните импланти, можем да избираме между такива с оперативно или инжекционно поставяне. Оперативните са с траен ефект. Инжекционните могат да бъдат както с временен така и с траен ефект, но последните не са препоръчителни.

Вижте още – Прякото инжектиране на силикон за естетични цели е строго забранено!

 

Оперативно поставени импланти

Лента GORETEX

Лентата от GORETEX се ползва за трайно уголемяване на устните.

Това е краткотрайна амбулаторна операция под местна упойка, която обезболява устните изцяло. Поставянето на меко-еластична лента от Гортекс по контура на устната цели да предотврати напречното бръчкане на устните. Касае се за утвърден имплантационен материал, който се използва и за съдови и сърдечни клапни протези. Материалът е с консистенцията на устните и не се усеща при целуване или пипане.

Лентата може да се премахне по всяко време или да се постави отново през 2 точковидни отвърстия, които не оставят белег. Ефектът на увеличаване на устната е около 2-3 мм, колкото е дебелината на лентата. Добавя се сочност на устните.

Този метод е много важен при начално набръчкване на кожата около устните и се препоръчва при жени над 35 годишна възраст, с цел изглаждане и предотватяване набръчкването на устните. Предпочита се и от млади жени, които желаят трайна, но ненатрапваща се промяна, с възможност да лентата да се премахне по всяко време, без негативи. При този метод, отокът на устните е незабележим и пациентите могат да се върнат към работа и социален живот почти веднага.

Силиконови импланти за оперативно поставяне

Имат подобно приложение като лента от Goretex.

Инжекционни филъри

Постоянни филъри (за цял живот)

Постоянните инжекционни филъри не успяха да се наложат на пазара и вече не се пролагат, поради късни нежелани реакции, изместване или гранулация, която изисква операция.

Важно е пациентите да знаят, че използването на течен силикон под формата на инжекции е с траен ефект и е забранен за употреба в Европа от края на ХХ век. Има разрешен медицински силикон само за краткотрайно вътре-очно инжектиране, с цел залепване на ретината. Той не може да бъде използван за естетични цели. Всички момичета с инжектиран силикон се подлагат на многократни изрязвания на устните, но навлезлият в тъканите силикон никога не може да се премахне изцяло. Силиконът не се резорбира.

Временни филъри

Временните инжекционни филъри се базират предимно на хиалуронова киселина. Съществуват множество препарати с различна гъстота, за уголемяване на устни или запълване на бръчки. По-трайни са препаратите с кръстосани или двойно кръстосани връзки. Трайността на различните видове е около 6 месеца до година и изисква повторения.

Транспланти - присаждане на мастна тъкан

Мастната тъкан не е имплант (чужда тъкан), а трансплант (собствена тъкан). Този метод не винаги води до естетични резултати - реакцията на организма е по-бурна, отокът е по-голям и има зачервяване. Резултатът не е нито стабилен, нито равномерен. За да оживеят на новото място, мастните клетки трябва да се васкуларизират (захранят от кръвоносни съдчета). Само клетките, които са в допир със собствените тъкани могат да получат кръвоснабдяване. Всички други умират, резорбират се и така ефектът спада. Доказано е, че само до 30%-40% от трансплантираната мастна тъкан се задържа. Възможна е необходимост от многократни или адаптивни процедури.

Оперативни методи с постоянен ефект

W-Y и V-Y Пластика

W-Y и V-Y пластика е амбулаторна операция с месна упойка. Тя увеличава обема и розовата площ на усните, с постоянен резултат. Модифицираният метод на д-р Сердев дава възможност за постигане на максимално увеличаване, дори и при тънки устни, и намалява травмата.

Устните заздравяват за 3-5 дни. Може да има намалена чувствителност, но тя не трае повече от 2-3 месеца и е единствения недостатък на тази процедура. Извършва се от квалифициран козметичен хирург.

Детайлна информация за този метод, можете да прочетете тук.

Операции с изрязване на кожа над и по ръба на устните

Поради това, че кожата се разтягя и не може до обърне навън мускулатурата, тези методи оставят видими белези, не дават резултат и в общи линии са изоставени.

Уголемяване на устни - образователно видео

Други процедури