E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Лечение на акне

Акнето е състояние на кожата, което е причинено от възпаление. Това са разширени и инфектирани фоликули и жлези на кожата. Те са блокирани от плътен слой мъртви рогови клетки на епитела, който се образува за около 5-7 дни. Медицинският термин за акнето е acne vulgaris. Това е най-често срещания кожен проблем, което прави процедурите за лечение на акне едни от най-търсените в естетичната медицина.

 

Как се появява акнето?

Обикновено, акнето се появява по време на пубертета и се влошава през юношеството. Маслените жлези (наречени мастни жлези) намиращи се под повърхността на кожата, произвеждат себум. Себумът помага на кожата да се запази овлажнена, както и на косата да запази гъвкавостта си. По време на пубертета, секрецията на себум е много висока. Задръжката на секрецията и раздуването на жлезите лесно водят до инфектиране от богатата флора на кожата.

Младежкото акне е хормонално и наследствено обусловено, а по-късното, дори и в напреднала възраст (adult acne) е в резултат на хронична инфекция и се лекува сложно. В повечето случаи хроничната инфекция води до цялостно заразяване със стафилококова инфекция. Смята се, че над 9% от световната популация страда от акне. Мнозинството от засегнатите са на възраст между 12 и 25 години.

 

Защо пъпките не трябва да се изстискват?

Най-лошият възможен начин за лечение на акне е да се изстискват черните точки и пъпките, особено с нокти – у дома или в козметични салони, както и чопленето с игла! При изстискване, разтегнатите жлези (под формата на кисти) се спукват и образуват конгломератни кухини, които нямат анатомична структура и впоследствие – няма изходни точки за секрецията. Стискането на тези конгломерати води до повторно разрушаване на тези кухини и тяхното разширяване. По този начин се създава порочен кръг, който води до хронична инфекция и невъзможност за лесно лечение, поради непрекъснатата и вече инфентирана секреция без изход. Създават се и кухини, които оставят дълбоки белези.

 

Лечение на акне

Нашата практика показва, че най-ефективните методи за третиране на акне са микродермабразио и впоследствие химическият пилинг.

С микродермабразиото, фини микрокристали премахват най-горния слой на епидермиса, познат като stratum corneum. По този начин, инфекцията в запушените пори и конгломерати се изсмуква навън на всеки 3-4 дни. Повтаря се до оздравяване и с помощта на дерматологична терапия.

Най-тежките случаи на акне се третират с леки до дълбоки химически пилинги. Най-често използваме Екзодерм пилинга, който дава много добри резултати.

За да определим правилният вид лечение, ние трябва да прегледаме лицето, раменете, гърдите, горната част на врата и гърба, заедно с други засегнати области, както и да вземем под внимание медицинската история на пациента. След това, трябва да се определи дали зачервяванията са възпалени, дали са повърхностни или дълбоки, и дали има обезцветяване на кожата или белези.  Трябва да се направят и кръвни тестове. Добрата диагностика на състоянието на кожата е много важна при лечение на акне. Задължително се провежда паралелно дерматологично лечение.

Вижте ощеОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Заличаване на белези от акне - образователно видео

Други процедури