E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Лифтинг шевове на Сердев

by cosmetic Коментари: 0

Лифтинг шевове на Сердев - лого

Какво са "Лифтинг шевове на Сердев"?

"Лифтинг шевове на Сердев" (Serdev Sutures® Lifts) в козметичната хирургия са брандирани методи за повдигане и/или придаване на обем на различни части на лицето или тялото, без белези. С тяхна помощ, Д-р Николай Сердев постига разкрасяване, подмладяване и дълготрайност на естетичния резултат, като повдига подвижните (висящи) тъкани и стабилно ги прикрепя по-високо, към неподвижните стабилни структури. Извършва се зашиване на здравите тъкани по-високо, както и при класическите „отворени“ лифтинги, но само през перфорационни точки на кожата, без отваряне и отлепване на кожата от поддържащата я Суперфициална Мускулно-Апоневрозна Система – СМАС.

 

Без белези

Д-р Сердев извършва процедурите само чрез иглови пробождания в кожата, с помощта на специално разработени за тази цел инструменти. Няма разрези и изрязване на кожата и следователно - няма белези!  Игловите пробождания избледняват един-два дни след процедурата.

 

Атравматични. Без хоспитализация.

Лифтинг шевовете на Д-р Сердев са мини-инвазивни, шевовете не причиняват травма, синини или кръвоизливи. Заради това, отокът е минимален до несъществуващ. Резултатът е незабавен. Пациентите могат да се върнат към нормалния си ритъм на живот в деня след операцията.

Без „опериран вид“

При класическите лифтинг методи, кожата се изрязва, отделя се от поддържащата я СМАС и се опъва, без връзка с подлежащите тъкани. Поради това, тези лифтинги се характеризират с "опериран вид" и "масковидност".

За разлика от тях, "Лифтинг шевовете на Сердев" успешно връщат увисналите тъкани и поддържащата СМАС на правилните им места и подмладяват пациентите, без да нарушават естествения вид на лицето. Запазвайки връзката на кожата със СМАС, ние я предпазваме от бъдещо увисване. Така не се налага изрязване на кожа и СМАС и успешно избягваме "опериран вид" на нашите пациенти.

 

Fio Bulgaro. Fio Elastico...

Методите "лифтинг шевове на Сердев" придобиха изключителна популярност, особено в Латинска Америка. Д-р Сердев ги показа и обучи редица пластични и козметични хирурзи на курсове и конгреси в Аржентина, Колумбия, Венецуела, Еквадор и особено в Бразилия. Там повдигането и проекцията на седалището по метода на Сердев стана особено любимо. Така, методите му станаха известни като Fio Bulgaro или Fio Elastico Bulgaro. Един от множеството епизоди, с участието на д-р Сердев, по темата за преобразяване и разкрасяване с неговите методи Fio Bulgaro по бразилската телевизия, можете да видите тук.

Техники

Д-р Сердев е разработил над 20 техники и техни вариации, за разкрасявяане и подмладяване на лице и тяло.

Например, техниките "лифтинг шевове на Сердев" за лице включват: повдигане на веждите и ъгъла на очитеповдигане на скулитегоренсреден и долен лифтинг на лице и шиякорекция на брадичката, стесняване на върха на носа или на ноздрите, отопластика и много други. Те включват и много модификации, поради индивидуалните разлики между пациенти и възраст, както и отнасящи се до различните етноси. Техниките са особено важни и разпространени сред Азиатските и Латиниамерикански пациенти.

По отношение на тялото, най-популярната лифтинг техника на д-р Сердев в световен мащаб, без съмнение е лифтингът на седалище. Тя е широко разпространена и използвана по света. Освен в Америките, тя се изполва особено много и за удължаване на краката на азиактите.

Други лифтинги на тяло, разработени от д-р Сердев, са повдигане на бюстлифтинг на вътрешната страна на бедратакорекция на отпуснатост на кожата на корема.

Комбинирайки тези козметични процедури, д-р Сердев оформя красиво и хармонично лице и тяло, естетични обеми, ъгли и пропорции. Най-важното - той постига незабавни резултати, без да оставя белези, с изключително кратък следоперативен период и без "опериран" вид.

Вижте ощеД-р Сердев, наречен в Бразилия „един от бащите на естетичната мини-инвазивна хирургия”Холивуд снима филм за български хирург

"Лифтинг шевове на Сердев" не са лифтинги "с конци"

Думата "шев" в "лифтинг шевове на Сердев" идва от латинската дума в медицината "Sutura" и означава "зашиване на тъкани". Повлияни от дерматолози, които не познават достатъчно добре сложната послойна анатомия, много лекари и пациенти понякога бъркат нашите техники с т.нар "лифтинг конци" (анг. Thread Lifts), "мезоконци" и пр. Това е така, защото използваме конци, за да направим шев. Тези два метода обаче се различават както концептуално, така и във вида на използваните материали.

Конците при Thread lifts са най-вече нерезорбируеми. Те не се връзват, нито зашиват, и нямат стабилна фиксация. Конците просто се поставят в подкожната мастна тъкан и висят свободно, заедно с кожата. Поради тази причина, те разчитат на "шипчета" или "кукички", които да ги придържат на място. Подкожната мастна тъкан обаче не е подходяща за фиксация. Липсата на стабилна фиксация води до краткотрайни резултати.

От друга страна, лифтинг шевовете на Д-р Сердев се извършват със степенно еластични хирургически конци и специално разработени иглови инструменти. Методите имат за цел да захванат и повдигнат подвижните здрави тъкани (например СМАС), да ги зашият стабилно и да ги фиксират по-високо, за неподвижни структури (като периоста). Тази фиксация гарантира дълготраен естетичен резултат. Човешкото тяло абсорбира конците до 2-3 години, след формирането на финалната фиброза, която е по-здрава от шевовете. Полу-еластичността на конците е много важна, защото позволява на зашитите тъкани да се движат естествено, без шевовете да прорязват тъканите. Нееластичните конци действат като скалпели.

Лифтинги на Третото Хилядолетие

Проф. Д-р. Николай Сердев, д.м., е всепризнат майстор на разкрасяването на лицето, не само при европеидните пациенти, но и при азиатците, афроамериканците и т.н. Той редовно е канен в множество страни на различни континенти, за да изнася лекции, да обучава и да прави демонстрации за разкрасяване на лице и тяло, на база на естетичната философия. Забележително е, че по време на Международния Конгрес по Козметична Хирургия в Испания през 2001 г., неговите лифтинг методи бяха наречени "Лифтинги на Третото Хилядолетие".

Вижте още - Образователни видеа за козметичната хирургия и медицинаНовини

Мнения от колеги

 • д-р Пиер Антонио Бачи, Италия

  "За да се постигне добър резултат са необходими само 3 прободни тички, без да остават белези. Искрено благодаря на моя приятел, д-р Николай Сердев, за тази гениална идея. Мотодологията "лифтинг шевове на Сердев" (Serdev Suture) е моята методология за постигане на италианската красота."

 • д-р Едуардо Крулиг, Венецуела

  "Д-р Сердев е гений, заради неговте шевове за подмладяване на лице, за повдигане на седалище, като те станаха едни от най-популярните техники по света. Използвам техниките на д-р Сердев редовно и постигам много добри резултати, с голямо удовлетворение от пациентите ми. Определям тези техники като една много важна стъпка напред в козметичната хирургия. Бих казал, че козметини хирурзи навсякъде по света използват методите на д-р Сердев."

 • д-р Дуайт Рейнолдс, САЩ

  "Считам д-р Сердев за един от световните авторитети. Той е пионер. Трудно е да кажеш на пациентите, че са красиви, ако си им оставил много белези. За мен е много удовлетворяващо да знам, че не правим разрези, а само прободни точки, и правим дамите много красиви."

 • д-р Пиер Фурние, Франция

  "Д-р Сердев е топ козметичен хирург и е добре познат по света. Той има много голям принос, особено неговата работа с шевове за подмладяване на лице, на гърдите , седалището, дори и вътрешната част на бедрата. Това е голям напредък, защото се избягват белезите и операциите са амбулаторни. Методите на д-р Сердев са модерни и той има златни ръце."  

Документален филм на Travel TV за методите на Д-р Сердев

Д-р Сердев за своите методи

Д-р Сердев в Бразилия - Fio Bulgaro

Лифтинг на седалище без импланти

by cosmetic Коментари: 0

Какво представлява т.нар. лифтинг на седалище без импланти? Благодарение на метода лифтинг шевове на Сердев, ние събираме тъканите на седалището, повдигаме ги и ги закрепяме на стабилна, по-висока позиция. Т.е. лифтингът се извършва без използване на импланти, а чрез проекцията на собствените тъкани на пациента. Процедурата не оставя белези, тъй като няма рязане и изрязване на кожа.

Повдигането на седалището има и допълен ефект на удължаване на краката и дава по-добра пропорция на цялото тяло. С други думи, както нашите пациенти определят манипулацията – повдигаме отпуснатата и увиснала форма „в джобовете на дънките“, и дори по-високо – над джобовете.

 

Лифтинг шевове на Сердев

Лифтинг на седалище без импланти и без белези, използвайки „лифтинг шевове“, е несъменено най-популярнят метод на д-р Сердев в световен мащаб. Извършваме операцията през точковидни перфорации кожата и повдигаме фиброзните меки тъкани на седалището към стабилната Сердев фасция (открита от д-р Сердев и носеща неговото име). Тази фиксация на шева гарантира максимално трайността на естетичния ефект. Седалището се повдига, закръгля, и проектира.

Използваме полу-еластични хирургични конци, които не травмират тъканта. Резултатът е незабавен, с кратък следоперативен период на възстановяване. Операцията е амбулаторна и се извършва под местна, в комбинация с венозна анестезия. Пациентите не се нуждаят от хоспитализация. В деня след операцията могат дори могат да се придвижат с кола до клиниката за наблюдение и смяна на превръзки.

Вижте ощеД-р Сердев, наречен в Бразилия „един от бащите на естетичната мини-инвазивна хирургия”; Холивуд снима филм за български хирург

 

Fio Bulgaro. Fio Elastico…

Методите „лифтинг шевове на Сердев“ придобиха изключителна популярност, особено в Латинска Америка. Д-р Сердев ги показа и обучи редица пластични и козметични хирурзи на курсове и конгреси в Аржентина, Колумбия, Венецуела, Еквадор и особено в Бразилия. Там повдигането и проекцията на седалището по метода на Сердев стана особено любимо. Така, методите му станаха известни като Fio Bulgaro или Fio Elastico Bulgaro. Един от множеството епизоди, с участието на д-р Сердев, по темата за преобразяване и разкрасяване с неговите методи Fio Bulgaro по бразилската телевизия, можете да видите тук.

 

Лифтинг на седалище без импланти и без белези

Тази техника получи световна популярност, поради резултатите на изпъкване на собствения обем, повдигане и визуално удължаване на краката без необходимостта да се използват импланти и липсата на белези. Oще през 1994г. тази единствена техника за лифтинг на седалището стана хит в Бразилия. Там на седалището се отдава естетично, чувствено и сексуално значение. Поради това, че афроамериканците имат специфична позиция на опашната кост под прав ъгъл, лифтингът на седалището и придобитата форма бяха наречени „Brazilian Buttock lift“ (лифтинг тип „Бразилско дупе“). Поради неправилно разбиране, обаче, стана модерно уголемяването на седалището с мастна тъкан, филъри и имплати.

За съжаление, само по себе си уголемяването не е повдигане. Напротив, то води до удължаване на седалището, което увисва заради допълнителната тежест. Освен това, драстичните уголемявания извън правините обеми и пропорции не са естетически издържани.

Последствията от инжектирания на мастна тъкан най-често биват фистули, изтичане и инфекции и то в много голям процент. Ето защо, не препоръчване инжектиране на мастна тъкан при нашите пациенти след лифтинг шевове на седалището.

Вижте още – Лифтинги на тяло; Повдигане на гърди без белезиОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Мастни депа на седалището

В случаите, когато има наличие на натрупана мастна тъкан в областта на седалището, може да се наложи да я отстраним. В нашата клиника използваме апарата VASER за ултразвукова липоскулптура.

Чрез бързи промени в налягането, ултразвукът селективно пука и втечнява гигантските мастни клетки, като освобождава течната им протоплазма. Това ни позволява да ги изсмучем като течност с ниско напрежение, без травма и без кръвозагуба. Това позволява непосредствено завръщане на пациентите към нормален живот и работа. Премахването на деформиращите фигурата мастни депа може да бъде направено като самостоятелна процедура или в комбинация с лифтинг на седалище по метода на д-р Сердев.

След лифтинг на седалище (и/или в комбинация с VASER ултразвуково скулптуриране на фигурата) се носи еластично бельо – за един месец през топлия сезон, месец и половина през студения.

 

Мнение от пациентка

 • Таня Б.

  "[в деня след повдигане на седалище] С по-голямо самчувствие, опитвам се да се възстановя бързо. Имам малко болки, но се надявам че съвсем скоро ще отшумят. Не се наложиха обезболяващи, защото болките са търпими,  много по-малки са, отколкото аз очаквах да бъдат. Днес за първи път успях да се огледам отстрани и отзад, с помощта на едно огледало, и ефектът за мен е поразяващ. Дупето ми е повдигнато и е влязло в джоба на дънките." Видео

Лифтинг на седалище - образователно видео

Повдигане на бюст без белези

by cosmetic Коментари: 0

Повдигане на бюст без белези

Процедурата за повдигане на бюст по метода „лифтинг шевове на Сердев“ ни позволява да постигнем повдигане на гърдите (и по-специално зърното) до и над 14см. Извършваме лифтинга без да режем и изрязваме кожа, следователно – не оставяме белези. Този метод промени света на козметичната хирургия и нейното приложение върху младите пациенти от 1994 г. насам. Особено значение има в Азия и Латинска Америка (за азиатци, афроамериканци, индийци и други). Това е така, защото след операции при тях се образуват надигнати и безформени белезиД-р Сердев ивършва лифтинга през точкови перфорации на кожата, което води до повдигане на бюст без белези.

 

Метод на д-р Сердев

Повдигане на гърди по метода „лифтинг шевове на Сердев“ е най-подходящ при:

не много големи и тежки гърди;
наличие на подмускулни импланти, с последващо степенно увисване на бюста над имплантите (след раждане и кърмене);
изпразнен и увиснал бюст (след раждане и кърмене) – повдигаме гърдите и ги фиксираме със стабилни шевове без белези, до нивото на гръдния мускул (нормалната позиция при млади жени). След това, поставяме подходящи импланти под гръдния мускул, който ги държи, за да не увисват. При увиснали гърди, имплантите не трябва да се поставят в кожата над гръдния мускул, защото тежат и ще доведат до още по-голямо увисване;
при увисване на бюста след надмускулно поставяне на импланти – в този случай, пациентът не трябва да чака удължаването на кожата да стане видимо. Изваждаме имплантите, а капсулата, образувана около тях, трябва да се отстрани максимално атравматично. Това затруднява операцията, но е необходимо, за да не се задържат течности в кухината и да не се образуват следоперативни сероми и инфекции. Създава се ново ложе за имплантите под гръдния мускул, който да ги носи. Следва фиксираме на гърдите по-високо, на подходящо ниво. Пациентката трябва да ни ориентира на какво ниво желае да са зърната – по средата на импланта, по-високо или по-ниско.

NB!! При подмяна, имплантите трябва да се поставят под мускула. Те трябва да са гладки, а не текстурирани, за да могат се движат естествено и да не дразнят или травмират мускула. Текстурираните (грапави) импланти се блокират под мускула.

Вижте ощеД-р Сердев, наречен в Бразилия „един от бащите на естетичната мини-инвазивна хирургия”; Холивуд снима филм за български хирург

 

Социален живот

Поради съвременните упойки и новите атравматични методи, болките след операция не са значими. Локализирани са само на мястото на фиксацията и отзвучават за 3-4 дни. Пациентките могат да се върнат към своите работни и социални отношения още в деня след операцията. Препоръчително е, обаче, да си починат за 2-3 дни. Носи се спортен сутиен за месец, за да няма тежест и болка на мястото на фискация и да се облекчи зарастването.

„Лифтинг шевовете на Сердев“ за повдигане на бюст без белези, могат да се повтарят за поддържане на естетичния резултат с напредване на възрастта или за допълнителен по-висок лифтинг при значително увисване. Гигантомастии т.е. много големи, тежки и много увиснали бюстове не могат да се оперират по този начин. Това се дължи на голямата им тежест и/или големия излишък от кожа.

NB!! Строго се забраняват упражнения за ръце и вдигане на тежести за месец и половина след операцията!

Лифтинг шевовете на Сердев се използват също при Синдром на Поланд, както и за правилно позициониране при изместени импланти и симмастия. Симмастия е състояние, определено като сливане на гръдната тъкан на двете гърди през средната линия пред гръдната кост. То може да е вродено или вследствие на уголемяване на гърди с импланти.

Вижте още – Повдигане на седалищеЛифтинги на тяло; Лифтинги на лице; Ултразвукова липоскулптура; Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Други хирургически методи

Съществуващи методи с разрези

Старите методи за повдигане на бюсе се характеризират с неприятни белези, които, въпреки обещанията на хирурзите, остават завинаги.

В зависимост от размера на повдигане, което трябва да се постигне, могат да се използват различни техники, в които се прилагат различни разрези:

- Около ареолата - води до плоска ареола, понякога неприятни хипертрофни белези, нагъване на кожата;
- Обърнато Т (около ареолата, вертикално надолу и по гънката под гърдата);
- Ветикално (около ареолата и вертикално надолу до гънката под гърдата) - заради излишната кожа, разрезити често се преобразуват в L или обърнато Т. Пренареждането на жлезистата тъкан и кожа променят формата на гърдите и резултатите могат да се различават от очакванията. Белезите може да притесняват пациентите или партньора.

Повдигане с вертикален разрез

Вертикалният разрез не само заобикаля ареолата, но продължава вертикално към долната част на гърдатаПациентите, които изберат тази процедура, трябва да имат добро разбиране и реалистични очаквания. Те трябва да са емоционално здрави и да разбират, че ефектите не са постоянни и може да се различват от очакванията.

Повдигане с Т-разрез

Т-разрезът за съжаление, оставя доста разрези, които понякога могат да се виждат и извън гърдата. Разрезите (и белезите) са около ареолата, надолу по гърдата и под нея, по цялата гънка. Необходимото количество излишна кожа и жлеза се изрязват

Заздравяването може да отнеме няколко седмици. Обикновено, в продължение на около 3 месеца, пациентките носят специален сутиен, който поддържа гърдите. Този сутиен е важна част от възстановяването. Той осигурява комфорт, придържа гърдите и минимизира отока.

Пациентите, които изберат тази процедура, трябва да имат добро разбиране и реалистични очаквания. Те трябва да са емоционално здрави и да разбират, че ефектите не са постоянни и може да се различват от очакванията.

Мастопексия с изрязване

Тази процедура осигурява повдигане на гърдите и в някои случаи репозициониране на зърното и ареолата, за да се възстанови нормалния вид. Излишната кожа се премахва и се придава нова форма на гърдите. Мастопексията може да бъде самостоятелна процедура, но много хора я комбинират с уголемяване на гърдите и поставяне на импланти. За съжаление, ефектът от мастомексията не е траен. С процеса на стареене и поради действието на гравитацията, има възможност от увисване на гърдите.

Тази процедура се препоръчва най-вече за жените, които са родили и не обмислят по-нататъшна бременност. Непушачи с нормално телесно тегло, се считат за правилните кандидати за операция. Пациентите, които изберат тази процедура, трябва да имат добро разбиране и реалистични очаквания. Те трябва да са емоционално здрави и да разбират, че ефектите не са постоянни и може да се различват от очакванията.

Уголемяване на гърди с импланти

by cosmetic Коментари: 0

Процедурата за уголемяване на гърди с импланти е една от най-търсените в сферата на козметичната хирургия. Пациентите трябва да са добре информирани за различните подходи за поставяне на имплантите. Те имат влияние върху трайността на ефекта, белезите и нуждата от подмяна на имплантите.

 

Мнение на пациентка за уголемяване на гърди при д-р Сердев – Джесика К. [имейл от октомври 2018г.]

„Аз съм Ваша стара пациентка. Подложих се на операция за уголемяване на гърди през 2012 г. Трябва да кажа, че самата процедура  беше фантастична и не съм имала никакви проблеми оттогава.“ 

 

Къде трябва да се поставят имплантите?

1. Под гръдния мускул, без тежест върху кожата.

Когато са поставени под мускула, имплантите не увисват, тъй като мускулът ги поддържа. Ако пространството за импланта е по-широко, резултатът е натурален. Бюстът остава мек на пипане, имплантите приемат естественото движение на гърдите. Редовното раздвижване на имплантите поддържа свободното пространство и при хващане, те се движат естествено. Усещането е за естествена тъкан на гърдата.

NB!! Само гръдният мускул може да издържи тежестта на имплантите!!! Те трябва да са гладки, а не текстурирани (грапави), за да могат се движат естествено и да не дразнят или травмират мускула. Текстурираните импланти се блокират под мускула.

 

2. Над гръдния мускул и под жлезата, с тежест върху кожата

Много хирурзи предпочитат да поставят имплантите над гръдния мускул (под жлезата и кожата). Този подход за уголемяване на гърди, обаче, има един съществен недостатъкимплантите са твърде тежки и кожата, сама по себе си, не може да ги поддържа. С времето, кожата се отпуска и разтяга, а гърдите увисват. Какво може да се направи след това? Обикновено хирурзите предлагат поставяне на по-големи импланти или мастопексия, което води до белези. Мастопексията е метод за намаляване (повдигане) на увисналите гърди, с изрязване на излишната кожа. След това ще увиснат ли отново – пациентите, особено млади, би трябвало да се информират за неудобствата от над-мускулното увеличаване на гърдите и последващите, понякога неколкократни операции.

 

3. Поставяне на имплантите под фасцията на гръдния мускул

Този метод не успя да се наложи повсеместно в практиката. Състои се в поставяне на имплантите над мускула, но под неговата фасция, която поддържа тежестта на имплантите. Подходящ е за поставяне на имплантите през разрез в подмишницата.

 

4. Наполовина под мускула и наполовина под жлезата

Известен е и метод за поставяне на имплантите отдолу, наполовина под мускула и наполовина под жлезата (или дори кожата, поради това, че жлезата често е малка). В тези случаи, когато мускулът се съкращава, притиска горната половина на импланта, а жлезата и кожата в долната част не предлагат стабилна опора. Така, имплантите може да бъдат изместени надолу, в друга позиция.

 

Състав на имплантите

Според нас, за предпочитане са имплантите с физиологичен серум, който е абсолютно и доказано безвреден водно-солеви разтвор. Това е същият разтвор, който се прелива на всички болни по света. Не е ясно защо те вече не се предлагат в България. Пациентите не биват информирани за възможността да изберат тези импланти, което в САЩ е задължително и водно-солеви импланти се поставят в 52% от случаите.

Съгласно публикацията на Американската асоциация по пластична хирургия,  FDA (Американска агенция за храните и лекарствата) разрешава прилагането на импланти с водно-солеви разтвор при навършени 18 години, а силиконови след навършени 22 години. Най-много са се наложили кръглите импланти. Анатомичните (капковидни) импланти са с тежест в широката долна част (подобно на „матрьошки“). При тласък, те нерядко се завъртат, което изисква операция за правилното им репозициониране. Освен това, при повдигане със сутиен, горната им и по-тясна част изпъква неестествено, за разлика от кръглите импланти.

Гладките импланти, поставени в широк джоб, под гръдния (пекторален) мускул, са по-меки от силиконовите с кохезивен гел. Както казват пациентите, те се движат напълно естествено – „като живи“.

Операцията за уголемяване на гърди при нас трае около 40 минути. Формата на гърдите се запазва, като се увеличава обемът. Имплантите с физиологичен разтвор не се нуждаят от подмяна, за разлика от силиконовите импланти, за които се препоръчва да се сменят през няколко години, дори профилактично. Пациентите могат да пътуват спокойно със самолет, но трябва да пазят гърдите от нараняване, неестествен натиск и др.

Когато имплантите са поставени под мускула, носенето на сутиен не е наложително. Ако се носи, пациентките трябва да премахват банелите, които обикновено са по-тесни от гърдите и ги травмират.

Вижте още – важна информация за пациентите относно силиконови имплантиAllergan сприра продажбата на текстурирани (грапави) импланти в ЕвропаАнапластичен голямоклетъчен лимфомВероятни дългосрочни усложнения със силиконови имплантиОпасности от силиконови импланти PIP FranceПроблемни силиконови импланти – PIP

 

Достъпи за поставяне на импланти

Съществуват няколко подхода за уголемяване на гърдиРазрезът за поставяне на имплантите може да бъде под гърдата, в подмишницата, в долната граница на ареолата или пъпа.

На границата на ареолата

Най-безвредна, най-малко забележима (откъм белези) е операцията с разрез на границата между кафявата и бялата част на ареолата, в долната й половина. Това е и най-атравматичния подход. Минава се по средата, между каналчетата, и не се засягат никакви структури. Това е т.нар. „аваскуларна зона“ – т.е. там лисват кръвоносни съдове. Мускулът се отваря в горната му част, като се разслояват фибрите му, без рязане. Така опасността от следоперативен пролапс (изпадане на импланта) се предотвратява. Имплантите се поставят в свободното пространство под мускула.

Операцията преминава безкръвно и бързо. Поради липсата на травма, болките са минимални и пациентите не са ограничени социално. Те могат да подновят своите работни и социални дейности в деня след операцията или в рамките на следващите няколко дни. Носи се лепенка на раната между ареолата и кожата. Пациентките трябва да се явяват за наблюдение, смяна на лепенките и раздвижване в продължение на 3-5 дни. Препоръчваме да не слагат сутиен, а да носят еластично елече.

Разрез под гърдата

Най-често използван от повечето хирурзи е подходът с разрез под гърдата. Това е така, защото когато се използват текстурирани (грапави) силиконови импланти, те не са достатъчно еластични и изискват по-голям разрез. Ако имплантите трябва да се поставят под мускула при този подход, трябва да се разреже и мускула. Това прави зарастването по-трудно, поради тежестта на имплантите върху шевовете.

Разрезите под гърдата и под мишницата са видими, когато жената е в легнало положение!

Възможни усложнения

Възможни са някои усложнения, за които пациентките трябва да са информирани.
Ранни усложнения: кървене, инфекция, изпадане на импланта с отваряне на шева под гърдата.
Късни усложнения: нарушено усещане на допир около зърната, капсулна контрактура (стягане и изместване на импланта, най-често едностранно), спукване или разкъсване на импланта (рядко).

 

Увисване след уголемяване на гърди

В някои случаи на увисване на гърдите след увеличаване с импланти, можем да използваме метода „лифтинг шевове на Сердев“ за повдигане на бюста до подходящо ниво. Д-р Сердев извършва повдигането само през няколко точковидни пробождания на кожата. Няма рязане и изрязване на кожа, следователно не остават белези!

Този метод е възможен, когато е извършено под-мускулно поставяне на имплантите. Увисването след подмускулно уголемяване на гърди се дължи на раждане, кърмене, стареене и др. При по-увиснали гърди, тази техника може да се използва и на етапи.

Методът на д-р Сердев се използва още и при корекции, в случаи на Синдром на Поланд, за повдигане на развитата гърда и увеличаване на недоразвитата.

Същият не може да се приложи при пациенти с надмускулно поставени импланти, защото те тежат и кожата се разтяга от тежеста. Не е приложим и при много големи гърди.

 

Репозициониране, в случай на изместени импланти и Симмастия

Методът на д-р Сердев ни дава нова възможност за репозиционирането на гръдните импланти при случаи на изместване или симмастия. Симмастията е състояние, определено като сливане на гръдната тъкан на двете гърди по средната линия, пред гръдната кост. То може да е вродено или вследствие на проблематично увеличаване на гърди с импланти.

Лифтинг шевовете на Д-р Сердев се извършват само чрез няколко перфорации на кожата, за да зашият и фиксират стабилните фасции, над и под импланта. По този начин себсъздава нова, подходяща долна и средна линия на увеличените гърди, а също така коригира и позицията на имплантите.

За поддържане на тежестта на имплантите върху шевовете в такива случаи, може да е необходимио носенето на сутиен или еластични дрехи за няколко седмици.

 

Увеличаване на гърдите със собствена мастна тъкан

Трябва да се знае, че такъв вариант съществува, но все още не е наложен повсеместно.

 

Вижте още – Повдигане на седалищеЛифтинги на тялоЛифтинги на лицеУлтразвукова липоскулптураОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Уголемяване на гърди - образователно видео

Синдром на Поланд. Уголемяване на едната гърда и повдигане на другата.

by cosmetic Коментари: 0

Синдром на Поланд. Уголемяване на едната гърда и повдигане на другата.

Синдром на Поланд (Poland Syndrome) е вроден дефект. Той се характеризира с липса на жлезиста тъкан на едната гърда, липса или недоразвитие на пекторалния мускул, евентуално синдактилия на пръстите на същата ръка. Изявява се по-често в дясната част на тялото и e по-често срещан при мъжете отколкото при жените. Счита се за едностранно състояние.

Корекцията при Синдром на Поланд е трудна, но шевовете на д-р Сердев ни позволяват да я извършим без разрези и без белези. Процедурата се състои в повдигане на развитата гърда до нивото на мускула, и поставяне на подходящ имплант под мускула на неразвитата гърда. По този начин изравняваме гърдите и нивото на ареолите.

При развитата гърда, процедурата е мини-инвазивна и атравматична, извършва се под локална упойка. Следоперативното възстановяване е бързо. Няколкото точкивидни перфорации на кожата на повдигнатата гърда зарастват в рамките на 1-3 дни. Когато развитата гърда е голяма, се преминава към премахване на тъкан и кожа от същата. 

NB!! При неразвитата гърда, имплантите трябва да се поставят под мускула. Те трябва да са гладки, а не текстурирани (грапави), за да могат се движат естествено и да не дразнят или травмират мускула. Текстурираните импланти се блокират под мускула. Напоследък в практиката навлиза и увеличаване с мастна тъкан на пациента. Този метод не е възприет навсякъде, затова трябва да се преценява индивидуално.

 

Корекция на отпуснат корем без белези

by cosmetic Коментари: 0

Вследствие на отслабване, както и след бременност, може да се получи отпускане на кожата на корема. В случаи на умерено отпускане, ние извършваме корекция на отпуснат корем без белези, по метода „Лифтинг шевове на Сердев“.

 

Корекция на отпуснат корем без белези

Благодарение на метода на д-р Сердев, имаме възможността да коригираме умерената отпуснатост на кожата на корема и около пъпа, без да режем и изрязваме кожа. Следователно, не остават белези! За разлика от класическата пластика на корема, където се изрязва и премахва кожа, ние изпълняваме процедурата само през няколко точкови перфорации на кожата.

Процедурата е мини-инвазивна, с минимална травма. Извършва се под локална анестезия, с кратък възстановителен период. Не се нарушава работоспособността и пациентите могат да извършват ежедневните си задължения.

Изтегляне на тъканите на коремната стена водят до естетични промени и резултати. Т.нар. „тъжен пъп“ с увисване на кожа добива нормален вид. С една или няколко манипулации, кожните набръчквания може да станат дотолкова приемливи, че коремът да се остави открит през лятото. По-слаби жени, с по-малко подожна тъкан, са по-подходящи за този метод. Наличието на голямо количество подкожна тъкан и по-голямо увисване, с гънка в долната част на корема, изискват оперативно премахване на част от кожата – така наречената абдоминопластика.

При наличие на мастни натрупвания, които тежат в кожата, е добре първо да се извърши ултразвукова липоскулптура на корема, която допълнително стяга кожата.

 

Вижте ощеЗаличаване на стрииМикродермабразиоЛифтинги на тяло

 

Естетична корекция на срамните устни. Лабиопластика.

by cosmetic Коментари: 0

Лабиопластика, известена също като намаляване или подмладяване на срамните устни, е процедура, предназначена за подобряване на външния вид на външните женски полови органи. Целта е да се получи по-естетичен вид на гениталиите, без да се добавят грозни белези или нарушаване на нормалната анатомия. Такава корекция е необходима в случаите на лабиална хипертрофия – несъразмерно уголемение на малките срамни устни по отношение на големите срамни устни.

 

лабиоплатика - корекция на срамните устни - д-р Сердев

Кои случаи за показателни за лабиопластика?

Няма универсално прието определение или система за класифициране на хипертрофията на малките срамни устни. Най-общо, за наличие на такава се приема уголемяване от 3-5 см. В тези случаи, жените могат да имат редица оплаквания, като например трудна хигиена (заради секрецията, която цапа бельото, поради невъзможност за прибиране на малките срамни устни); дискомфорт при носене на тесни дрехи; болка при каране на велосипеди и други подобни спортове; улавяне на срамните устни в ципове; болезнено сношение.

Може би най-често се среща схващането, че малките срамни устни са твърде видими. Друго показание за лабиопластика е смущаваща асиметрия.

Операцията

Операцията за корекция на срамните устни е лесно поносима и не нарушава ежедневния живот на жената. Активният полов живот е възможен 10-14 дни след процедурата.

Операцията може да се изпълни след настъпването на полова зрялост. Предпочита се минимална възраст от 18 години. Пластика на лабиите може да се извърши също така преди или след бременност. Пациентката не трябва да е в цикъл, за да се намали възможността от хормонални ефекти, както и риска от следоперативна инфекция.

 

Относителни противопоказания

Лабиопластиката е сравнително противопоказана при пациенти с активни гинекологични заболявания, като например инфекция или злокачествено заболяване. Пушачите, които не желаят да се откажат временно или постоянно (за да се оптимизира зарастването на раните) могат да бъдат изключени от операция. И може би най-важното - пациентите с нереалистични цели или очаквания трябва да бъдат подходящо съветвани или изключени от операция.

В практиката на д-р Сердев, изискването за минимална възраст за операция е 18 години. При много рядки изключения и съответни показания се изисква съгласие и подписи на родителите.

 

Вижте още: Лифтинги на тяло; Заличаване на стрии; Лифтинги на лице

 

Лабиопластика - Образователно видео

Лифтинг на бедра

by cosmetic Коментари: 0

Лифтинг на бедра, по-специално на вътрешната част на бедрата, е необходим в случаите на отпускане на кожата. В нашата клиника извършваме корекция на бедра без белези, по метода „лифтинг шевове на Сердев“.

 

Лифтинг на бедра без белези

Този лифтинг метод е особено важен при млади жени, поради липсата на белези. Резултатите са чудесни не само в първа и втора младост, но и в трета възраст, при по-слаби жени. Методът на д-р Сердев за повдигане на вътрешната страна на бедрата е атравматичен и мини-инвазивен. Извършва се без рязане и изрязване на кожа, само през точкови перфорации на кожата. Следователно, не остават белези и следоперативното възстановяване е бързо.

Процедурата за корекция на бедра се извършва под локална анестезия, комбинирана с IV седация. Травмата е минимална, няма престой, нито хоспитализация. Кожните перфорации зарастват в рамиките на 1 до 3 дни.

В случаи, когато има наличие на мастни натрупвания в областта на бедрата, първо се извършва ултразвукова липоскулпура за премахване на мастните депа, след което се извършва лифтингът.

 

лифтинг на бедра без белези - д-р Сердев

Лифтинг на вътрешната страна на бедрата без белези – д-р Сердев