E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Ринопластика

by cosmetic Коментари: 0

Естетичната корекция на нос или „ринопластика“ има за цел да създаде правилни естетични пропорции на носа и лицето. Това е най-често търсената операция в специалността „козметична (естетична) хирургия” за разкрасяване на лицето. В 1/3 от случаите се налага работа само върху върха на носа за намаляване на дължината, стесняване и проектиране на върха. Изискват се точни и краткотрайни движения с отлично познаване на анатомията.

Носът е позициониран в средата на лицето и естетиката на пропорциите основно зависи от него. Носът е с индивидуална структура и трябва да отговаря като пропорции, обем и ъгли с общото излъчване на лицето.

Ринопластиката може да промени само външния вид на носа! Ако е установено нарушение на функцията (напр. изкривена стена на носа), то трябва първо да бъде третирано от специалист УНГ, преди да се премине към естетична корекция на носа!

Вижте ощегалерия с резултати

 

Внимание!

Никой хирург не може да направи носа Ви като този на друг човек. Вашите кости, хрущяли, кожа, индивидуални характеристики и пропорции са различни!!!

Много пациенти питат дали носът на Майкъл Джексън не трябва да се счита за идеал. Подобно изтъняване е невъзможно, без премахването на костна структура и нарушаването на функцията на носа. Функцията на носа е много по-важна от неговата визия! Не всеки може да си позволи да си купи и да ползва барокамера вкъщи, за да насища организма с кислород.

 Ринопластиката трябва да постигне разкрасяване, без да нарушава функцията на носа!

 

Кои са правилните пропорции на носа?

Естетичните стандарти за пропорции на носа са: 1/3 от дължината на лицето (златно сечение), права или по избор леко извита линия на гърба, ъгъл от 90 градуса на върха, по-тънък гръб (при възможност), по-тънък връх.

 

Защо използваме закрита (затворена), вместо открита (отворена) ринопластика?

В клиниката практикуваме закрита ринопластика, за да извършим необходимата корекция на носа. При този подход се избягва травматичното „отваряне“ на носа, а манипулацията и шевовете се правят от вътрешната страна на носа. В допълнение, след процедурата не са необходими шини, нито поставянето на интраназални тампони. Няма отоци и сини „очила“ около очите, нито пък остават белези.

При отворения метод за ринопластика на носа, хирургът прави разрез през колумелата (кожната носна преграда, между двете ноздри) и издърпва кожата нагоре, за да има видимост върху хрущялите и костната структура на носа. След това реконструира хрущяла, за да промени формата и размера на носа. Накрая, разрезът се зашива, слагат се тампони за няколко дни и шина на носа за седмица, за да се стабилизира новата му форма. Когато отокът спадне, новата форма става видима. Малък белег от долната част на носа ще остане видим.

Не препоръчваме отворения метод, поради многото негативи (загуба или отлепяне на хрущялите от кръвоснабдяващата ги кожа и лигавица и др.), видимите белези, както и продължителния следоперативен период.

 

Процедури

Използваните техники в нашата клиника служат за първична, но също и за вторична ринопластика. Те са:

Вторична ринопластика

Най-чести причини за вторична корекция на нос биват:

 • непропорционално дълъг нос и висящ връх след първата операция;
 • загуба на аларни хрущяли поради изваждане и прекалена травма върху тях, при което те губят кръвоснабдяване и некротизират (загиват);
 • изкривяване на върха или целия нос;
 • сраствания;
 • израстване на шипове от сряза на костта за премахване на гърбицата.

Операцията

Операцията за естетична корекция на носа е една от най-поносимите за нашите пациенти. Тя е амбулаторна и се извършва под местна упойка, в комбинация с интравенозно седиране. Болшинството от използваните техники са световно признати, базирани на най-добрите постижения в тази хирургия. Редица от етапите на операцията са български патент, носещи името на д-р Николай Сердев. Операцията е сравнително краткотрайна в негови ръце, но може да продължи часове при други хирурзи, което предизвиква прекалено голяма травма.

След операция за корекция на нос

Мнение от пациентка

 • Пациентка

  "Току-що излизам от операционната. За мен, вълнението преди операцията [ринопластика] беше толкова голямо, имах страх. За мен всъщност не беше интервенция - все едно че отиваш на зъболекар. Никакви болки, много бързо беше. Разликата от преди и сега е толкова огромна, точно това, което исках! Най-важното е, че не усещам виене на свят, не усещам болки, чувствам се много добре. Толкова безболезнена операция, след всичките, които съм имала... [3 дни след операцията] Нямам никакви проблеми, с 2 думи мога да кажа, че по-добро не може да бъде чувството. Все едно, че е нямало никаква оперативна намеса." Видео

Без травма, без тампони, без гипсове

Поради това, че травмата при нашите операции е минимална, само в 30% от случаите на премахване на гърбица може да се появи лека лентовидна синина под очите, но тя не е задължителна и преминава за около 5 дни. След операцията и само в случаите на премахване на гърбица, се носи лепенка със цвета на кожата за 3 дниТампони не са необходими (дори са травмиращи), защото се поставят в вътрешната част на носа, докато при козметичната корекция се работи върху външната част на носа. Пълноценно връщане към социалния живот е възможно от първия до 5-ия следоперативен ден, в зависимост от наличието или отсъствието на минимални синини.

След операцията, пациентът има задължението да се явява на назначените контролни прегледи, които обикновено са:
в деня след операцията - за почистване на носа;
на третия ден - за сваляне на лепенката;
2 седмици след операцията - за изваждане на конци, които не са се резорбирали и могат да пречат.

Операции преди навършена 18 годишна възраст не са препоръчителни. В редки случаи на създадени тежки комплекси, такива могат да се извършват при изискване и подпис на родителите. В такива случаи, може да се наложат минимални корекции след завършване на растежа, между 18 и 21 годишна възраст.

Методите на д-р Сердев за корекция на кос

Корекцията на нос е една от най-ефективните операции, а с използването на методиката на д-р Сердев, тя е и една от най-леките в козметичната хирургия, с най-бърз период на възстановяване. В някои случаи, пациентите носят лепенка за до 3 дни след операцията. Освен това, няма видими следи от операция - не се носят гипсове и тампони, липсва оток тип „сини очила”.

Основата на методиката се базира на постиженията на първия президент на Американската академия по козметична хирургия - д-р Джулиус Нюман, хирург в Холивуд, наричан „д-р нос”; и подобрена от д-р Сердев чрез основни похвати, познати в света като методи на д-р Сердев - „ексцизия на Т-зоната”, „приплъзване на колумелата”, „шев на д-р Сердев” за стесняване на върха и на основата на ноздрите.

Т-ексцизията ротира върха нагоре, а приплъзването на колумелата дава проекция на върха. При нужда от корекция на гърбица се извършва резекция на костно-хрущялната пирамида. За стесняване на костната пирамида на носа се прилага дигитално стесняване на гърба на носа по метода на д-р Ернандес от Еквадор, което предотвратява образуването на костни стъпала отстрани на носа, образуващи с централната ос три видими линии или т.н. нос тип „пачи крак”.

Вижте още - ревю на книгата "Техники на Сердев в ринопластиката"Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

Методи на Сердев (на анг. език)

Ринопластика - образователно видео

Методи на Сердев в ринопластиката

by cosmetic Коментари: 0

Редица от използваните техники за корекция на нос в нашата клиника се извършват използвайки т.нар. „методи на Сердев в ринопластиката„. Тези методи ни позволяват да постигнем правилните пропорции на носа, използвайки закрит подход, без травма. Благодарение на разработките на д-р Николай Сердев, пациентите могат да излязат от клиниката с искания от тях нос, без да носят шини, гипсове или интраназални тампони.

Вижте ощеревю на книгата „Техники на Сердев в ринопластиката“Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Методи на Сердев в ринопластиката

Основата на методиката се базира на постиженията на първия президент на Американската Академия по Козметична Хирургия – д-р Джулиус Нюман, хирург в Холивуд наричан „д-р нос”; и подобрена от д-р Сердев.

Международно признатите методи на д-р Сердев в областта на ринопластиката са:

Ексцизия на Т-зоната – за скъсяване дължината на носа. Предпазва хрущялите от разделяне/срязване/скъсяване по време на операцията. което при предишни методи често е водило до некроза (след тяхното разделяне, обработване и връщане на място, хрущялите не винаги успяват да бъдат добре кръвоснабдени);

Ротация на върха на носа с шевове на Сердев – за намаляване дължината на носа (алтернатива на ексцизия на Т-зоната);

Приплъзване на колумелата с шевове на Сердев– за корекция на проекцията на върха (намаляване или увеличаване височината на върха). Целта е получаване на естетичния ъгъл на гърба на носа към линията на профила от 30 градуса;

Стесняване на върха на носа с шевове на Сердев- за стесняване, с цел създаване на фин връх;

Стесняване на ноздри с шевове на Сердев- за намаляване на широчината на ноздрите;

Дигитална фрактура вместо латерална остеотомия – за закриване на отвореното пространство на гърба на носа, след премахване на гърбица;

Стесняване на долна и/или средна 1/3 на гърба на носа с шевове на Сердев.

 

Мнения от пациентки

 

 • Пациентка

  "Току-що излизам от операционната. За мен, вълнението преди операцията [ринопластика] беше толкова голямо, имах страх. За мен всъщност не беше интервенция - все едно че отиваш на зъболекар. Никакви болки, много бързо беше. Разликата от преди и сега е толкова огромна, точно това, което исках! Най-важното е, че не усещам виене на свят, не усещам болки, чувствам се много добре. Толкова безболезнена операция, след всичките, които съм имала... [3 дни след операцията] Нямам никакви проблеми, с 2 думи мога да кажа, че по-добро не може да бъде чувството. Все едно, че е нямало никаква оперативна намеса." Видео

Предимства

Времетраенето на операцията е скъсено до 15-40 минути, в зависимост от степента на сложност и броя на процедурите. Поради това, че травмата при нашите операции е минимална, само в 30% от случаите на премахване на гърбица може да се появи лека лентовидна синина под очите. Тампоните са ненужни, дори са травмиращи. Те се поставят във вътрешната част на носа, докато козметичните корекции се правят на външната страна на носа. Пълноценно връщане към социалния живот е възможно от първия до 5-ия следоперативен ден. Това зависи от наличието или липсата на минимални синини.

При операции на върха на носа, не се слагат лепенки. Няма външни белези и връщането към социалния живот може да стане веднага или в деня след интервенцията, без следи от операции. Повечето от нашите телеводещи пациенти работят на следващия ден - нито екипът им, нито зрителите могат да познаят, че е имало операция. Забелязва се само освежаване, подмладяване и разхубавяване.

След операцията, пациентът има задължението да се явява на назначените контролни прегледи.

В комбинация с методите "лифтинг шевове на Сердев" за лице и тяло, ние можем да постигнем цялостно подмладяване и разкрасяване, без травма и без белези.

След операция на нос - ТВ интервю

Ринопластика - образователно видео

Методи на Сердев (на анг. език)

Премахване на гърбица на носа

by cosmetic Коментари: 0

В повече от половината случаи на ринопластика в България, пациентите се нуждаят от премахване на гърбица на носа. Това изисква изрязване изпъкналостта на гърба (покрива) на носните кости. Тази процедура е стандартна при всички случаи и цели създаване на права линия на гърба на носа. Премахването на гърбицата обаче създава отвор, т.е. двете носни кости остават разделени и трябва да се съберат, така че да създадат тесен гръб на носа.

 

Без травма, без тампони, без гипсове

В клиниката практикуваме закрита ринопластика, за да извършим необходимата корекция на носа. При този подход се избягва травматичното „отваряне“ на носа, а манипулацията и шевовете се правят от вътрешната страна на носа.

Травмата при нашите операции е минимална. Затова, само в 30% от случаите на премахване на гърбица може да се появи лека лентовидна синина под очите. Тя не е задължителна и преминава за около 5 дни. След операцията се носи лепенка със цвета на кожата за 3 дниИнтраназални тампони не са необходими. Те дори са травмиращи, защото се поставят в вътрешната част на носа, а при козметичната корекция се работи върху външната част на носа. Пълноценно връщане към социалния живот е възможно от първия до петия следоперативен ден. Това зависи от наличието или отсъствието на минимални синини.

Процедурата за премахване на гърбица на носа може да се извърши самостоятелно, в комбинация с други техники на д-р Сердев за атравматична корекция на носа или с цялостна ринопластика. С цел разкрасяване и благодарение на атравматичният характер на методиката, ринопластиката може при необходимост да се комбинира и с различни лифтинги по метода „лифтинг шевове на Сердев“, без белези или ултразвукова липоскулптура на лице и тяло.

Виж още: Стесняване на ноздриСтесняване гърба на носаКорекция на върха на носа (стесняване, скъсяване)

 

След премахване на гърбица на носа

Ринопластика - образователно видео

Стесняване на носа, повдигане и изглаждане на линията на гърба на носа

by cosmetic Коментари: 0

Когато в ринопластиката говорим за стесняване на носа, освен стенсяване на върха и ноздрите, често се налага да стесним и гърба на носа: в горната половина (след премахване на гърбица), както и долната или средна му част. Тези процедури се извършват по безкръвните и атравматични методи на д-р Николай Сердев в ринопластиката.

 

Стесняване на горната част на гърба на носа

Тази процедура изисква събиране на носните кости на гърба на носа, когато е премахната гърбицата. Премахването на „покрива“ (гърба) на носа, го оставя отворен („open roof”). Стандартният подход за стесняването на носа изисква допълнително срязване (остеотомии) на носните кости отстрани в основата, което води до кървене и синини около очите (тип „сини очила“) и преместването на костите навътре. Този метод често образува видими „стъпала“ на носните кости от двете страни, в основите по дължината на среза, тип „пачи крак“.

За да се избегне травмата, кръвонасядането и тази малформация, д-р Сердев въведе техниката на дигитална фрактура (счупване) на тези кости. Тази техника води до тяхното наклоняване една към друга за затваряне на отворения „покрив“ (гърба на носа) и неговото стесняване, без кървене и травма. Тази техника е атравматична, не води до болезненост и насиняване следоперативно, не изисква гипсове, нито тампони. Следоперативният период е минимален. В 1/3 от случаите може да се образвува минимално кръвонасядане под форма на линии от двете страни от носа. Пациентите понасят тази техника много лесно, поради липса на болки. Отокът е минимален. Връщането към социалния живот е незабавно или, в случаи на минимални синини, до няколко дни.

 

Стесняване на долна и средна част на носа

Тази техника се извършва, като в долната част на носа се минава или през лигавицата (и не остават белези) или през иглови перфорации на кожата, за да се съберат тъканите на гърба на носа. В средната част също се минава през иглови перфорации. Целта е да се захият хрущялите на гърба на носа, за да го стеснят.

Подобно на всяка инжекция, следите от перфорациите изчезват след 1-2 дниПроцедурата е безкръвна и атравматична. Пациентите могат да  се върнат към своите социални и работни задължения още на следващия ден. При желание, могат да си починат няколко дни.

Процедурата за стесняване на гърба на носа може да се извърши самостоятелно, в комбинация с други техники на д-р Сердев за атравматична корекция на носа или с цялостна ринопластика. Благодарение на атравматичният характер на методиката, ринопластиката може при необходимост да се комбинира и с различни лифтинги по метода „лифтинг шевове на Сердев“, без белези или ултразвукова липоскулптура на лицето.

 

Повдигане на неравности, с цел изправяне на линията на гърба на носа

Използвайки шевовете на д-р Сердев, освен стесняване на гърба на носа, можем и да постигнем повдигане на гърба или на неравности. Шевовете се извършват през иглови перфорации на кожата. Техниката е атравматична, миниинвазивна, Не се поставят лепенки, гипсове или тампони. Точковидните пробождания на кожата изчезват до ден, максимум – два. Пациентите не са отделени от социалната си среда.

Виж още: Премахване на гърбицаСтесняване на ноздриКорекция на върха на носа (стесняване, скъсяване)

 

Ринопластика - образователно видео

Корекция на върха на носа (скъсяване и стесняване)

by cosmetic Коментари: 0

Носът е позициониран в средата на лицето и естетиката на пропорциите основно зависи от него. В поне половината от случаите няма гърбица и се налага само корекция на върха на носа. Тази корекция се състои в стесняване на върха на носа, намаляване на дължината му, както и неговото проектиране.

 

Скъсявяне на върха на носа (намаляване на дължината на носа)

Една от процедурите за естетична корекция на върха на носа е неговото скъсяване. Ние извършваме тази процедура по два начина, като и двата са мини-инвазивни, атравматични, без кръвозагуба, без гипсове и тампони. И двата метода са авторски, описани и публикувани от д-р Сердев. Поради липса на белези от операция, пациентите могат да се върнат на работа и в социалния си живот още в деня след операцията или да си починат 1-2 дни.

 1. Т-ексцизия на върха: извършва се амбулаторно, безкръвно и без тампони. Няма лепенки както при премахване на гърбицата. Няма и насинявания. Тъй като не отваряме носа, а извършваме процедурата закрито, няма тежък следоперативен период и откът е незабележим за околните. Това е метод при който следоперативно няма болки, освен при допир. През първите часове има леко сълзене от носа, което пациентите само попиват. Не трябва да бъркат в носа или да се духат. На контролния преглед на следващия ден се премахва образуваната коричка. Дишането е свободно. Няма видими белези и насинявания, пациентите са свободни да се върнат към ежедневието си без да имат вид на оперирани.
 2. Зашиване на хрущялите за носните кости, което скъсява носа. Извършва се по метода „лифтинг шевове на д-р Сердев“. Този метод получи световно признание и се прилага в целия свят като мини-инвазивна атравматична техника, баз рязане и кървене, с почти непосредствено връжане на пациентите към ежедневието. Той е алтернатива на класическите методи. При тях, особено при отваряне на носа, обръщането на кожата с инвазивни корекции води до дълъг следоперативен период и продължителни отоци. Резултатите са по-късни, а усложненията – чести.

 

Проектиране на върха на носа (приплъзване на колумелата)

Проекцията на върха на носа, според естетиката, е приблизително 30о спрямо линията на профила на лицето. В някои случаи, този ъгъл е по-голям и върхът стърчи, а в други е по-малък и носът е нисък, с малко отклонение от профила. Тогава, ние прилагаме техниката на приплъзване на колумелата – междинната колонка, разделяща ноздрите и дава стабилност на върха.

Това е авторски метод за корекция на върха на носа, описан и публикуван от д-р Сердев. Състои се от опростена техника на приплъзване на кожно-хрущялната част на колумелата спрямо септума (надлъжният стабилен хрущял, раделящ двете половини на носа). Това приплъзване може да се извърши нагоре или надолу, за коригиране на проекцията на върха. Така постигаме естетичния ъгъл на отклонение на носа от линията на профила. Не се ползват импланти или транспланти. На следващият ден се извършва контролен преглед, когато се почиства носа. Пациентите могат да се върнат непостредствено към социалната среда и работата си.

Тази операция е мниинвазивна, атравматична и без кървене. Няма видими белези, няма нужда от болничен престой. Не се слагат гипсове и лепенки, нито тампони.

 

Стесняване на върха на носа

Операцията се извършва чрез зашиване, което стяга и стеснява хрущялите на върха на носа. За целта се минава или през лигавицата (и не остават белези) или през иглови перфорации на кожата. Подобно на всяка инжекция, следите от перфорациите изчезват до 1-2 дни. Зашиването се извършва със специални игли, раззработени от д-р Сердев и носещи името му. Поради това, че не се отваря носа, процедурата за стесняване на върха на носа е безкръвна и атравматична. Няма гипсове и тампони. Пациентите могат да  се върнат към своите социални и работни задължения още на следващия ден. При желание, могат да си починат няколко дни.

Процедурите за корекция на върха на носа – скъсяване, проекция или стесняване – могат да се  извършват самостоятелно (при липса на гърбица), или в комбинация с други техники на д-р Сердев за мини-инвазивна корекция на носа или с цялостна ринопластика. Благодарение на атравматичният характер на методиките, различните видове ринопластика с цел разкрасяване  по естетични правила, могат при необходимост да се комбинират и с различни лифтинги по метода „лифтинг шевове на Сердев“, без белези или ултразвукова липоскулптура на лицето.

 

Виж още: Премахване на гърбицаСтесняване на ноздриСтесняване гърба на носа

 

Ринопластика - образователно видео

След операция за корекция на нос

Стесняване на ноздри

by cosmetic Коментари: 0

Благодарение на авторските методи на д-р Сердев в ринопластиката, ние можем да извършим стесняване на ноздри неинвазивно и атравматично, без белези. Носът е позициониран в средата на лицето и естетиката на пропорциите до голяма степен зависи от него. Затова, стесняването на ноздрите трябва да бъде съобразено с естетичните 30 градуса отклонение на всяка ноздра от централната линия. Важно е корекцията да не пречи на дишането, тъй като функцията на носа е по-важна от формата му.

Съществува и метод за стесняване на ноздри с изрязване на част от ноздрите. Това е инвазивен подход, при който може да останат повече или по-малко видими белези, поради което не го препоръчваме и го практикъваме в особени случаи. Освен това, изрязването на ноздрите изисква повече време за зарастване.

При зашиването по метода на д-р Сердев, няма следоперативно възстановяване и не остават видими белези. Пациентите са свободни да се върнат към задълженията си веднага.

Процедурата за стесняване на ноздри може да се извърши самостоятелно, в комбинация с други техники на д-р Сердев за атравматична корекция на носа или с цялостна ринопластика. С цел разкрасяване и благодарение на атравматичният характер на методиката, ринопластиката може при необходимост да се комбинира и с различни лифтинги по метода „лифтинг шевове на Сердев“, без белези или ултразвукова липоскулптура на лице и тяло.

Виж още: Премахване на гърбицаСтесняване гърба на носаКорекция на върха на носа (стесняване, скъсяване)

 

Ринопластика - образователно видео