E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Заличаване на бръчки с ботулинов токсин (Botox, Vistabel, Dysport)

by cosmetic Коментари: 0

Парализиращото вещесто ботулинов токсин се използва успешно в естетичната медицина, за заличаване на бръчки. Той блокира предаването на нервните импулси в синапсите. По този начин, селективно се парализират мускулите, които причиняват набръчкване на кожата. След това те вече не могат да реагират със съкращения, което води до отпускане на мускулатурата и изглаждане на кожата над нея.

Първото приложение на ботулинов токсин е за лечение на страбизъм (кривогледство). По-късно, използването му става обичайна практика в неврологията и други специалности. В пластичната хирургия се използва и като лечение на прекомерно изпотяване.

 

Ботулинов Токсин – Botox, Vistabel, Dysport

Токсинът е по-известен като „ботокс“, но „Ботокс“ е само един от предлаганите на пазара продукти. В практиката се използват основно следните препарати, в зависимост от тяхнaта легализация/сертификационен статут:

– DYSPORT (произведен от Ipsen в Англия);
– BOTOX (произведен от Allergan в Щатите). От 2006г. Botox се продава в Англия под името VISTABEL, с индентична формулировка.

Концентрацията на ботулинов токсин в двата препарата е подобна няма съществена разлика между тях.

 

Процедура и зони за третиране

За естетични цели, ботулинов токсин най-често се инжектира в следните основни зони, за заличаване на бръчки:

Между веждите на челото – предотвратяване на напречните бръчки;
Встрани от окото – блокиране наръчкването около очите, т.нар. бръчки „пачи крак“;
Челото – предотвратява хоризонталните набръчквания на челото.

Детайлното познаване на анатомията е решаващо, защото инжектирането на токсина в съседни мускули, може да изкриви лицето за месеци. За да бъдат избегнати нежелани странични ефекти и блокирането на различни групи мускули, тази манипулация се практикува от обучени лекари. Самото инжектиране отнема няколко минути. Хирургът използва специална спринцовка и инжектира малко, но точно определено количество токсин в съответните мускули. При мъжете обикновено е необходимо по-голямо количество, заради по-силната мускулатура. Болката от инжектирането е минимална. Като цяло се понася добре от пациентите и няма нужда от локална упойка, но може да се ползват кремчета за повърхностно обезболяване.

Вижте ощеЛифтинги на лице; Уголемяване на устни; Ултразвукова липоскулптура

 

Ефект и трайност

Ефектът е видим 1-2 дни след процедурата, като максималният ефект се достига 10-14 дни по-късно.

Продължителността на пълния ефект от инжектирането на ботулинов токсин е около 3 до 6 месеца, в зависимост от много фактори. Частичен ефект има до 8 месеца. Процедурата се повтаря при изчерпване на действието. След няколко процедури, продължителността на пълния ефект се удължава и той се постига с все по-малко количество токсин. Много от пациентите се радват на частичния ефект за дълги периоди от време. Въпреки това, ботулиновият токсин няма перманентен ефект.

Постоятнен резултат може да се постигне по метода „лифтинг шевове на Сердев“ за трайно блокиране набръчкването на мускулите на челотоЦелта е да се обшият мускулите, което води до мускулна некроза и така се блокира дейността им. Този метод блокира набръчкването средно около 80%.

 

Показания, предпазни мерки и странични ефекти

Блокиране на мускулатурата за заличаване на бръчки с ботулинов токсин е сравнително безопасно.

Противопоказанията включват: познати алергии към ботокс или албумин, мускулна слабост, употреба на аминогликозни антибиотици, бременност или кърмене.

Често срещаните странични ефекти биват: кръвонасядане от инжекцията, главоболие, симптоми наподобяващи настинка, както и локална болка. Друг нежелан ефект е парализата на съседни мускули, които могат да причинят например затваряне на клепача (обикновено частично), раздвоено зрение или трудност при преглъщане. Тъй като е парализирана само част от тези мускули, в рамките на 2-4 седмици, маскимум 3-6 месеца има пълно възстановяване на мускулатурата.

 

Ботулинов токсин - образователно видео

Химически и лазерни пилинги

by cosmetic Коментари: 0

Химически пилинг е процедура, в която се прилага контролирано химическо изгаряне, чрез химичен разтвор, за отстраняването на външния слой на кожата. Пилингът елиминира или намалява фините бръчки, пигментните петна,  белези от акне и други дефекти на кожата.

 

Типове химически пилинг

В зависимост от използваният разтвор, химическите пилинги се делят на три групи – повърхностни, средно дълбоки и дълбоки.

Повърхностен пилинг

Повърхностните пилинги придават гладка и блестяща кожа, третират и фини бръчки, белези от акне и пигментации. Те премахват само най-горния слой на клетките, придават свеж вид на кожата, но нямат стягащ ефект. Химическият разтвор може да бъде смесен с кремове или почистващите средства за лице, за домашно проложение. Може да бъде използван ежедневно или ежеседмично.

Средно дълбок пилинг

Средно дълбокият пилинг отстранява бръчки, повърхностни дефекти на кожата и пигментация, и може да бъде използван върху всички части на тялото. Обикновено е необходимо повече от едно приложение и този тип пилинг има по-дълъг период на възстановяване от повърхностните пилинги. Има временен освежаващ и подмладяващ ефект, защото не е много дълбок.

Препоръчваме " универсалния пилинг" - кожата се третира в три последователни дни и на четвъртия кожата се излющва. Това е най-лесно поносимия пилинг за пациентите, защото няма болки при нанасяне и не оставя зачервяване на кожата след излющването.

Дълбок пилинг

Дълбоките пилинги премахват дълбоките бръчки. Те имат фенолова база и проникват най-дълбоко в кожата. Процесът на възстановяване се изразява в степенно до значимо стягане на кожата на лицето. Дълбокият пилинг може да бъде използван само на кожата в областта на лицето, тъй като тя има различна структура. По-стабилна е и по-издържлива на подобно въздействие.

Екзодерм пилинг

Препоръчваме дълбокия химически пилинг "Екзодерм". Той дава отлични резултати, в повечето случаи надвишавайки нашите очаквания. Създаден е от д-р Йорам Финци от Израел. Периодът на възстановяване е 8 дни, след което кожата розовее за 2-3 месеца. Премахват се бръчки, гънки и степенни увисвания на кожата, без хирургия. Кожата се стяга, но ефектът не трябва да се бърка с лифтинг. Лифтингът фиксира тъканите по-високо, докато химическите пилинги имат стягащ ефект.

Лазерен пилинг

Нашата клиника разполага и с т.нар. "студен" лазер, който видимо освежава кожата, като стяга не само нея, но и подлежащите тъкани. Създава лифтинг ефект, без да изгаря кожата. Можете да видите как работи тук.

Универсален химически пилинг - образователно видео

Микродермабразио

by cosmetic Коментари: 0

В естетичната медицина, микродермабразио (нар. още вакуумен пилинг с микрокристали) се използва най-често за третиране на лицето, врата и деколтето. Може успешно да намали повърхностните бръчки и белези, разширените пори, акнето и старческите петна. Възстановява гладкото и по-младежко излъчване.

 

Как работи

По време на процедурата, лекарят използва уред, който отделя микрокристали. Те отстраняват повърхностния (най-горния) слой на епидермиса, познат като stratum corneum и се всмукват обратно в уреда, чрез вакуум.

Тъй като микродермабразиото причинява съвсем леко повърхностно нараняване на кожата, рискът от белези и пигментация е изключително нисък, в сравнение с други техники за възстановяване на повърхността. Поради тази причина, микродермабразиото е подходящо и ефективно за всички типове кожа.

Вижте още - Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Приложение на микродермабразио

Микродермабразиото има подмладяващ ефект - увредените слоеве на кожата в третираната зона се отстраняват и се разкриват нови клетки, с подобрена текстура и цялостен външен вид. Това е и причината този метод да е успешен за третиране на стрии, заличаване на белези и други.

Всяка секреция в жлезите на кожата, причинена от инфекция или друго, бива изсмукана от вакуума и по този начин предотвратява образуването на конгломератни кухини в кожата. В резултат на това, микродермабразиото е най-добрия и ефективен метод за лечение на акне.

 

микродермабразио

Фотоепилация със Spa-Touch

by cosmetic Коментари: 0

Всеки, независимо дали е мъж или жена, се стреми да има абсолютно гладка кожа, което е символ на чистота и красота. Много и разнообразни са начините за обезкосмяване. Напоследък се наблюдава ориентиране към по-бързите, по-новите и по-ефективни методи, защото са обещаващи и имат по-дълготраен ефект. Има два основни метода за премахване на окосмяването – лазер и фотоепилация.

При лазерна епилация, унищожаването на космените луковици се постига с единични лазерни лъчи. Методът има няколко недостатъка – може успешно да се прилага само при пациенти с тъмни косми – белите и русите косми са едва засегнати от лечението. Пациенти с тъмна кожа или с плажен тен, диабетици, бременни жени и др. не са подходящи. След процедурата има възможност за зачервяване и подуване. Съществува риск от депигментация и директната слънчева светлина трябва да се избягва за около месец.

 

Фотоепилация

При фотоепилацията се въздейства върху пигмента в клетката на корена на косъма, чрез интензивен светлинен поток от импулсна лампа, която разрушава луковицата и косъмът пада. Спектърът е по-широк и безвреден. Фотоепилацията има уникалното преимущество, че е приложима при всякакъв вид и цвят косми, и всякакъв тип кожа. Енергията и продължителността на въздействие на импулса се избират съобразно индивидуалните особености на кожата и космите на пациента. Процедурата не предизвиква усложнения, няма зачервяване и реакция на обработвания участък. Безболезнена е и удобна за приложение. Ефектът от фотоепилацията е изтъняване и намаляване броя на космите, както и удължаване на периода на растеж на космите, така че първоначалните интервали от 2-3 месеца между сеансите впоследствие достигат продължителност до една година.

Медицински Център „Естетична Хирургия, Естетична Медицина“ има богат опит, като извършва тази дейност с най-качествения апарат за фотоепилация – Spa Touch.

 

SpaTouch

Работим с апарати SpaTouch. Импулсът на устройството е 11 квадратни сантиметра (5 / 2.2 cm). За сравнение, IPL импулс е 3 квадратни сантиметра.

Заличаване на стрии

by cosmetic Коментари: 0

Стриите са лезии, които обикновено се образуват в дермата по време на периоди на хормонални промени, при качване или загуба не тегло, бременност и пр. Нашата практика показва, че най-добрият метод за заличаване на стрии е вакуумния пилинг с микрокристали (т. нар микродермабразио).

 

Как се формират стриите?

Жените често са склонни да формират стрии на гърдите, бедрата, хълбоците, корема, ръцете, около пъпа, дупето и гърба. Това е силно изразено по време на пубертет и бременност, когато може да има бързо развитие на стрии. Първоначално те могат да бъдат червени, но когато зачервяването избледнее, те оставят бели. Въпреки това, противно на общоприетото мнение, стриите не се дължат единствено на разтягането на кожата.

С течение на времето, процесът на стареене, увреждането на кожата от слънцето и много други фактори, водят до намаляване количеството колаген и еластинови влакна. Тъй като тази мрежа от влакна се разпада, кожата губи своята еластичност, става по-слаба, удължава се  и увисва.  Това от своя страна води до образуването на бръчки и други общи промени във външния вид.

 

Заличаване на стрии

Нашата практика показва, че най-доброто лечение на стрии е микродермабразио - вакуумен пилинг с микрокристали, които отстраняват повърхностния или най-горния слой на епидермиса, познат като "рогов слой". Това е лесен, бърз и ефективен метод.

По време на процедурата, лекарят използва уред, който отделя кристали под налягане по повърхността на кожата. С многократни движения се отстранява увредената кожа в третираната зона. Тъй като микродермабразиото причинява съвсем леко повърхностно нараняване на кожата, рискът от белези и пигментация е изключително нисък, в сравнение с други техники за възстановяване на повърхността. Поради тази причина, микродермабразиото е подходящо и ефективно за всички типове кожа.

В зони с по-голямо увреждане, лекарят може да увеличи налягането и упражнения натиск или броят на движенията върху дадената зона. Това ще позволи по-дълбоко проникване в кожата. Вакуумът изсмуква използваните кристали и ексфолираните частици на кожата в устройството.

Честота на процедурата

С появата на новите кожни клетки, цялостният външен вид на кожата Ви ще бъде подобрен. Зарастването стеснява и намалява дълбочината на кожния дефект. С всяка следваща манипулация, стриите стават все по-малко забележими. Важно е да се знае, че за да се запазят резултатите от процедурата, ще трябват от 5 до 10 сесии, в зависимост от тежестта на увреждането на кожата. Първоначално може да се наложи повтаряне на процедурата на всеки 5-7 дни. С течение на времето, честотата на пилингите може да намалее до веднъж месечно, а по-късно - до два пъти годишно.

ВАЖНО! Стриите не могат да бъдат напълно заличени, поради променената анатомична структура на кожата, но стават почти незабележими!

Лечение на акне

by cosmetic Коментари: 0

Акнето е състояние на кожата, което е причинено от възпаление. Това са разширени и инфектирани фоликули и жлези на кожата. Те са блокирани от плътен слой мъртви рогови клетки на епитела, който се образува за около 5-7 дни. Медицинският термин за акнето е acne vulgaris. Това е най-често срещания кожен проблем, което прави процедурите за лечение на акне едни от най-търсените в естетичната медицина.

 

Как се появява акнето?

Обикновено, акнето се появява по време на пубертета и се влошава през юношеството. Маслените жлези (наречени мастни жлези) намиращи се под повърхността на кожата, произвеждат себум. Себумът помага на кожата да се запази овлажнена, както и на косата да запази гъвкавостта си. По време на пубертета, секрецията на себум е много висока. Задръжката на секрецията и раздуването на жлезите лесно водят до инфектиране от богатата флора на кожата.

Младежкото акне е хормонално и наследствено обусловено, а по-късното, дори и в напреднала възраст (adult acne) е в резултат на хронична инфекция и се лекува сложно. В повечето случаи хроничната инфекция води до цялостно заразяване със стафилококова инфекция. Смята се, че над 9% от световната популация страда от акне. Мнозинството от засегнатите са на възраст между 12 и 25 години.

 

Защо пъпките не трябва да се изстискват?

Най-лошият възможен начин за лечение на акне е да се изстискват черните точки и пъпките, особено с нокти – у дома или в козметични салони, както и чопленето с игла! При изстискване, разтегнатите жлези (под формата на кисти) се спукват и образуват конгломератни кухини, които нямат анатомична структура и впоследствие – няма изходни точки за секрецията. Стискането на тези конгломерати води до повторно разрушаване на тези кухини и тяхното разширяване. По този начин се създава порочен кръг, който води до хронична инфекция и невъзможност за лесно лечение, поради непрекъснатата и вече инфентирана секреция без изход. Създават се и кухини, които оставят дълбоки белези.

 

Лечение на акне

Нашата практика показва, че най-ефективните методи за третиране на акне са микродермабразио и впоследствие химическият пилинг.

С микродермабразиото, фини микрокристали премахват най-горния слой на епидермиса, познат като stratum corneum. По този начин, инфекцията в запушените пори и конгломерати се изсмуква навън на всеки 3-4 дни. Повтаря се до оздравяване и с помощта на дерматологична терапия.

Най-тежките случаи на акне се третират с леки до дълбоки химически пилинги. Най-често използваме Екзодерм пилинга, който дава много добри резултати.

За да определим правилният вид лечение, ние трябва да прегледаме лицето, раменете, гърдите, горната част на врата и гърба, заедно с други засегнати области, както и да вземем под внимание медицинската история на пациента. След това, трябва да се определи дали зачервяванията са възпалени, дали са повърхностни или дълбоки, и дали има обезцветяване на кожата или белези.  Трябва да се направят и кръвни тестове. Добрата диагностика на състоянието на кожата е много важна при лечение на акне. Задължително се провежда паралелно дерматологично лечение.

Вижте ощеОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Заличаване на белези от акне - образователно видео