E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

10 дек.
2008

One World: Професор Николай Сердев – глобален иноватор в козметичната хирургия

<- Обратно към „Новини“

OneWorld: професор Сердев - глобален иноватор в козметичната хирургия

One World, 10 Декември 2008

1. „Лифтинг на бъдещето“ – така наричат Вашия новаторски метод за естетични корекции, какво представлява?
Касае се за 21 метода за лифтинги със специални шевове, корекции на обеми, ъгли и пропорции във всички области на лицето, както и на определени области на тялото, като повдигане на гърди, седалище и др. Всъщност новаторското в тези методи е, че всеки един от тях е отговор на молби и въпроси на пациенти, които желаят да бъдат оперирани, но да няма белези, да могат да бъдат на среща още същата вечер или да заминат след няколко дни, да не личи, да запазят естествения си вид на неоперирана красота. Старите методи с изрязване на кожата на лицето имат ограничени вектори на действие, изпъват странично, но средата на лицето не се повлиява, възстановяването е трудно и бавно, остават белези, връщането към работа и социалната среда е чак след месец. Получава се опериран, масковиден вид, губи се естетственото излъчване.

Новите лифтинги «на бъдещето», както Вие казвате, имат много предимства. Те промениха изцяло козметичната хирургия. Вече не се реже, травмата е минимална, използват се прободни точки, за да се ушият важни тъкани, които са увиснали, да се преместят, върнат на място и фиксират към други страбилни и неподвижни тъкани като фасции или надкостница. Възможността за поява на синина е минимална. Ако има оток, той е толкова малък, че не се забелязва от околните. Дори когато правим няколко области на лицето, пациентите често излизат същата вечер в подбрана компания на близки хора. Ушиването е стабилно и то на места, трудно достъпни при старите операции, защото се извършва на място през точки на кожата. Например повдигане или увеличаване на скулите със собствената им тъкан бе невъзможно преди или се използваха импланти – трудна операция с усложнения, докато сега е въпрос на по-малко от половин час без белези и без чужди тела. По-рано очите не се повлияваха много, а сега обръщаме основно внимание и отваряме погледа чрез вдигане на веждите или с темпорален лифтинг – горния лифтинг на лицето, който повдига цялото лице. Възможностите са много и в комбинации за всяко лице. Повдигането на седалището не съществуваше, а сега е хит особено в Азия и Латинска Америка. По-рано нямаше и идея за повдигане на бюста без рязане и грозни белези, а сега е една от най-използваните операции, оставяща само точки на кожата. По-малко е приложението на лифтингите на вътрешната страна на бедрата и на охлабването на коремната стена. Естетвено, за всеки метод трябва да се подбират подходящите случаи. Крайното увисване не е предмет на тези методи.

2. Какъв труд като време и усилия стои зад тях ?
Допреди години бях заместник началник и за кратко и ръководител на клиниката по изгаряния към Военно Медицинска Академия. Въпреки естетичната си нагласа (рисувах, кандидатствах архитектура, изучавах история на изкуствата) в началото трудно приемах изискванията на пациентите да нямат белези, да заминат на почивка веднага след операция, близките и дори приятелят или съпругът да не разберат и др. Просто тогава такива методи на разкрасяване не съществуваха. Разрези от край до край се правеха, без хирурзите да се замислят дори. Бих казал, че най-трудна е борбата с инерцията в професията. Самият аз трябваше да променя мисленето си на 180 градуса, т.е. да застана от страната на пациента, да се поставя на негово място и как бих се чувствал и на какво бих обръщал внимание. Авторските ми методи на лифтинг шевове (сутури) без белези за всяка зона започнах да прилагам през 1994 г. Поставих изисквания на производителите за еластичност на конците, защото всяка част на лицето и тялото се движи и шевът може да прореже. Оказа се, че единствените полу-еластични конци са българските от полиамидна коприна. Те са и единствените, които се резорбират след 2 години. Ние шием, тъканите зарастват и след 6 месеца до година и половина фиброзата е толкова здрава, че конците стават ненужни чужди тела. Тогава е добре, те да се резорбират и точно това е качеството на българските конци без аналог в света. Доста време отне усъвършенстването на инструментариума – специални иглови инструменти, които да са полуеластични, повърхността им при навлизане в тъканите да не прорязва и да не наранява, да имат точната дъга и дължина. Така създадохме цял набор, специфичен за всяка операция.

3. Какво значи да си новатор в естетичната хирургия ?
Това е вътрешното желание да си на страната на пациента и да задоволиш изискванията му, да познаваш естетиката като изкуство, да не слагаш бариери пред мечтите си и да ги следваш неотклонно.

4. Какво е бъдещето в естетичната медицина и ако Вашите методи направят така, че иглите да превъзхождат скалпела, какво ще започне да превъзхожда иглите?
Д-р Пиер Фурние изказа тази мисъл, че в естетиката иглите днес превъзхождат скалпела, т.е. хирургията вече не означава само рязане и шиене. Иглите трудно ще загубят смисъла си, тъй като без тях не можем да шием тъканите. Но по възможност трябва да намалим рязането, особено на кожата. Пак Пиер Фурние прокламира разбиране в нашите среди, че един сантиметър белег на кожата е равен на един километър в душата на пациента. Сега хирургията се стреми да намалява оперативната травма. Появи се мини-инвазивната хирургия, каквато е ендоскопската, но и тя е доста травматична с отделяне на тъканите, кръвоспиране и прочие, характерно за отворената хирургия. Игловите методи като лифтинг шевовете например са вече микро-инвазивни. При тях няма рязане, кървене, няма рани на кожата. Изискванията за намаляване на травмата доведе до инжекционни методи, както и до създаване на апаратура за въвеждане на лекарства през кожата без използване на игли. Но те са в начална фаза на развитие и засега не толкова ефективни.

5. България и отношението към естетичната хирургия – от напълно непозната за повечето хора в миналото, до телевизионно шоу. Как се промени България в тази посока ?
Мисля, че всяка страна има своя принос в историята, включително на медицината. Днес обаче е много по-лесно да работиш в България, а за теб да знаят от Азия до Америка. Интернет обедини земята в едно общество. В края на 20-ти век разбрах, че съм много по-известен в Азия и в Латинска Америка, отколкото в България. Причина за това, освен непосредствения ефект и лекия следоперативен период, е проблемната кожа на тези етноси, които са предразположени към образуване на грозни ръбци, наречени келоиди. Това е неконтролируемо надигане и разрастване на белезите от разрязване на кожата, поради което моите методи без рязане на кожа се оказаха спасителни за естетичната хирургия в тези части на света. Когато през 2000 г. ме хонороваха в Австралия, аз не можех да си представя, че там са гледали моите филми, разполагат с моите публикации и знаят всичко за мен. И сега, когато преподавам в чужбина, колегите вадят лаптопите си, пускат някоя моя лекция или видео от интернет и задават специфични въпроси. Днес ние сме като едно семейство и информацията пристига за секунди. Пътуването също е различно от преди. Самолетите, лесното придвижването за часове от един до друг континент е друго улеснение, хората да контактуват и да се опознават по-добре.

6. Тенденциите в световен мащаб и нивото на професионализъм на българските лекари?
Вече говорихме, че в глобалната общност, нищо вече не принадлежи само на една нация. Мисленето трябва да е интернационално, защото нациите и етносите се смесиха. Професионализмът и методите с които работим, трябва да са международно приложими и много български лекари са се доказали по света именно с такива качества, на базата на индивидуалността им.

7. Преподавате, изнасяте лекции, демонстрирате по всички континенти, срещате се с много хора. Как релаксирате, какво не знаем за д-р Сердев извън клиниката и операционната зала?
Като млад, бях състезател по плуване, сърфист, скиор, сноубордист. И сега когато не съм зает, обичам да съм сред природата и да практикувам тези спортове, а хубавото е че те покриват всички сезони. Когато учех в Немската гимназия, дълги години работих като преводач и сега това ми помага да изнасям лекции в Германия. Подобно е улеснението ми и с руския език, на който изнасям лекции в Москва.

8. Смятате ли, че имате професия, която предизвиква природата? Имало ли е момент, в който да кажете – няма по-силен от природата?
Не се съмнявайте, че тя е над нас. Колкото и да променяме пациентите, те са подвластни на природните закони и ние може да върнем часовника, но не спираме въздействието на времето.

9. Има ли необходимите условия в България да се направи успешна кариера в естетичната хирургия?
Разбира се. Специалността „Козметична (естетична) хирургия” у нас съществува от 2001 г., а от 2006 г. е основна специалност. Този месец бе утвърден и публикуван в Държавен вестник медицинският стандарт по специалността козметична хирургия. Този документ е основен закон и дава правилата за добра медицинска практика в тази област. Освен това в България предимно младите търсят естетична промяна на външността си. Това ни прави различни от другите страни. Малко са страните, където познават операции за разкрасяване на 18-20 годишни пациенти, понякога топтално разкрасяване, без да се оставят белези и без да се нарушава естествената индивидуалност. Хирурзи, владеещи такива методи, имат място навсякъде по света.

10. Тези 15 години какво означават за Медицинския център , който ръководите?
Клиниката ни е акредитирана от Министерството на здравеопазването като център за специализация и тази година ни бяха зачислени четирима специализанти, имаме и акредитация от Международния колеж по козметична хирургия, като един от десетте центъра в международен мащаб за следдипломна квалификация и специализация по козметична хирургия.

11. Защо се връщате винаги в България? С Вашата професия, известност и способности можете да бъдете навсякъде ?
Всъщност аз това правя – работя, преподавам на различни места по света, но тук са моите задължения. Приятно ми е да ме представят като българин.

12. Кои са Вашите ученици, които смятате, че ще надминат учителя си?
Моите ученици са по цял свят, но в нашата работа няма място за състезание. Всеки лекар има специфики, които правят медицината по-богата и качествена, особено когато умеем да обменяме опит и работим в екип.

За автора:

Други новини

Съжаляваме, коментарите не са разрешени.