E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

11 фев.
2009

в. Доктор – България е водеща сила в козметичната хирургия

д-р Сердев за в. Доктор - България е водеща сила в козметичната хирургия

д-р Николай Сердев

<- Обратно към „Новини“

в. Доктор, 11 Февруари 2009, 19:24

Николай СЕРДЕВ е завършил Медицинския университет в София. Има специалност по хирургия и по козметична (естетична) хирургия . До 1996 г. е зам.-началник на Клиниката по изгаряния към ВМА – София. От 1993 г. е председател на българското дружество по естетична хирургия и медицина, а от 2006 г. – национален консултант по козметична (естетична) хирургия. Професор в Международния колеж по козметична хирургия, почетен професор в Източноазиатската академия. От 1998 до 2003 г. е президент на Балканската академия по козметична хирургия. Днес е председател на борда й. Има 21 авторски метода за т.нар. лифтинг шевове без белези за корекции, лифтинги и създаване на обем на всички зони на лицето, шията, гърдите, корема, седалището.

– Проф. Сердев, кой беше първият ви пациент?
– Едно младо момиче, модел. То искаше да представя бельо. Но имаше по-плоско и по-малко седалище. Наложи се да го увеличавам, да го направя по-обемно и да го повдигна. Първата ми операция имаше голям успех. Благодарение на нея станах толкова популярен.

– Как придобихте тази широка известност?
– Чрез интернет.

– През коя година направихте първата операция?
– През 1994 година.

– При вас идват ли известни хора?
– Половината от тези, които идват, са много известни. Идват модели, манекени, артисти, политици. Водещите на телевизионните предавания, които идват при мен, на другия ден са на работа.

– Какъв беше проблемът на известната певица Таня Боева?
– Тя искаше корекция на носа. Беше много радостна и щастлива, че е направила операцията при мен.

– Доскоро естетичната хирургия беше напълно непозната за повечето българи. Какво се промени у нас в тази посока?
– Мисля, че всяка страна има своя принос в историята, включително на медицината. Днес обаче е много по-лесно да работиш в България, а за теб да знаят от Азия до Америка. Интернет обедини земята в едно общество. В края на ХХ век разбрах, че съм много по-известен в Азия и в Латинска Америка, отколкото в България. Причина за това, освен непосредствения ефект и лекия следоперативен период, е проблематичната кожа на тези етноси, които са предразположени към образуване на грозни ръбци, наречени келоиди. Това е неконтролирано надигане и разрастване на белезите от разрязване на кожата, поради което моите методи без рязане на кожа се оказаха спасителни за естетичната хирургия в тези части на света.
От 2006 г. козметичната (естетичната) хирургия е основна специалност в България.
У нас предимно младите търсят естетична промяна на външността си. Това ни прави различни от другите страни. Малко са държавите, където познават операции за разкрасяване на 18-20-годишни пациенти, без да се оставят белези, без да се нарушава естествената индивидуалност. Хирурзи, владеещи такива методи, имат място навсякъде по света.

– Как създавате идеалните пропорции?
– Чрез повдигане и наместване на съответните тъкани. Понякога се налага да скъсявам определени тъкани, друг път – да създам или да отнема обем, да вдигна ъглите нагоре, което е младежкото излъчване. Ъглите надолу създават уморен, тъжен вид. Ъглите нагоре носят радостно излъчване. Гърците са създатели на естетиката като изкуство и наука за пропорции, обеми и ъгли. Те са измислили триъгълника на красотата. Тези неща остават непреходни.

– Какво означава миниинвазивни методи?
– Намаляване на травмата и на инвазията, т.е. на навлизането в тялото. Вместо да режем и да отлепваме кожа или да разделяме тъкани, ние вече го правим чрез навлизане в тъканите през дупчици на кожата. Ушиваме тъканите, преместваме ги нагоре. Няма да забравя една от първите пациентки, която ме стимулира към промяна в тази насока (към миниинвазивни методи). Тя каза: “Моля да ме оперирате, защото след една седмица трябва да пътувам за морето”. Тогава това звучеше фантастично. Вие знаете, че след всяка една хирургична операция болничният престой беше между 7 и 10 дни. Днес нещата са променени. Моите операции са амбулаторни. Протичат съвсем леко. До ден-два или още същата вечер пациентите могат да контактуват или да поддържат социалните си връзки. Нито са блокирани, нито са отстранени от социалната дейност след операцията.

“Лифтинг на бъдещето” – така наричат вашия новаторски метод за естетична корекция. Какво представлява той?
– Става дума за 21 метода за лифтинги със специални шевове, корекции на обеми, ъгли и пропорции във всички области на лицето, както и на определени области на тялото, като повдигане на гърди, седалище и др. Всъщност новаторското в тези методи е, че всеки един от тях е отговор на молби и въпроси на пациенти, които желаят да бъдат оперирани, но искат да няма белези, да могат да отидат на среща още същата вечер или да заминат след няколко дни. Искат нищо да не личи, да запазят естествения си вид на неоперирана красота.

– Какви бяха старите методи?
– Кожата на лицето например се изрязваше. Векторите на действие бяха ограничени. Но средата на лицето не се повлияваше, възстановяването беше бавно и трудно, оставаха белези. Връщането на работа и към социалната среда ставаше чак след месец. В крайна сметка, получаваше се опериран, масковиден вид, губеше се естественото излъчване. Новите “лифтинги на бъдещето”, както ги наричате вие, имат много предимства. Те промениха изцяло козметичната хирургия.

– Какво точно извършвате?
– Вече не се реже, травмата е минимална, използват се прободни точки, за да се ушият важни тъкани, които са увиснали, да се преместят, върнат на място и фиксират към други стабилни и неподвижни тъкани. Възможността за поява на синина е минимална. Ако има оток, той е толкова малък, че не се забелязва от околните. Дори когато работя върху няколко области на лицето, пациентите често излизат още същата вечер в подбрана компания на близки хора. Ушиването е стабилно, и то на места, трудно достъпни при старите операции, защото се извършва на място през точки на кожата. Например повдигане или увеличаване на скулите със собствената им тъкан преди бе невъзможно или се използваха импланти. Операцията бе трудна и с усложнения. Днес същото нещо е въпрос на по-малко от половин час без белези и без чужди тела .

По-рано очите не се повлияваха много. Сега им обръщам особено внимание. Отварям погледа чрез повдигане на веждите или с темпорален лифтинг – горния лифтинг на лицето, който го повдига цялото. Възможностите са много и в комбинации за всяко лице.
Преди, повдигането на седалището не съществуваше, а днес е хит, особено в Азия и в Латинска Америка. По-рано нямаше и идея за повдигане на бюста без рязане и грозни белези, а сега е една от най-използваните операции, оставяща само точки по кожата.

– Какъв труд като време и колко усилия положихте, за да постигнете тези резултати?
– Допреди години бях зам.-началник и за кратко ръководител на Клиниката по изгаряния към ВМА. Въпреки естетичната си нагласа (рисувах, кандидатствах архитектура, изучавах история на изкуствата), в началото трудно приемах изискванията на пациентите да нямат белези, да заминат на почивка веднага след операцията, близките, приятелят, съпругът да не разберат нищо и т.н. Просто тогава методи за разкрасяване не съществуваха. Разрези от край до край се правеха, без дори хирурзите да се замислят. Бих казал, че най-трудна е борбата с инерцията в професията.
Самият аз трябваше да променя мисленето си със 180 градуса, т.е. да застана на страната на пациента, да се поставя на негово място. Авторските си методи на лифтинг шевове (сутури) без белези за всяка зона започнах да прилагам през 1994 година. Поставих изисквания на производителите за еластичност на конците, защото всяка част на лицето и тялото се движи и шевът може да се прореже. Доста време отне усъвършенстването на инструментариума. Така създадохме цял набор, специфичен за всяка операция.

– Какво е бъдещето в естетичната медицина? Ако вашите методи направят така, че иглите да превъзхождат скалпела, какво ще започне да превъзхожда иглите?
– Д-р Пиер Фурние изказа мисълта, че в естетиката иглите днес превъзхождат скалпела. Това означава, че хирургията вече не е само рязане и шиене. Иглите трудно ще загубят смисъла си, тъй като без тях не можем да шием тъканите. Но по възможност трябва да намалим рязането, особено на кожата. Пак Пиер Фурние прокламира разбиране в нашите среди, че един сантиметър белег по кожата е равен на един километър белег в душата на пациента. Игловите методи като лифтинг шевовете например са вече микро-инвазивни. При тях няма рязане, кървене, няма рани по кожата.

– Преподавате, изнасяте лекции, демонстрирате по всички континенти, срещате се с много хора. Какво не знаем за проф. Сердев извън клиниката и операционната зала? Как релаксирате?
– Като млад бях състезател по плуване, сърфист, скиор, сноубордист. И сега, когато не съм зает, обичам да съм сред природата и да практикувам тези спортове. Хубавото е, че те покриват всички сезони.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА

За автора:

Други новини

Съжаляваме, коментарите не са разрешени.