E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Уголемяване на гърди с импланти

Процедурата за уголемяване на гърди с импланти е една от най-търсените в сферата на козметичната хирургия. Пациентите трябва да са добре информирани за различните подходи за поставяне на имплантите. Те имат влияние върху трайността на ефекта, белезите и нуждата от подмяна на имплантите.

 

Мнение на пациентка за уголемяване на гърди при д-р Сердев – Джесика К. [имейл от октомври 2018г.]

„Аз съм Ваша стара пациентка. Подложих се на операция за уголемяване на гърди през 2012 г. Трябва да кажа, че самата процедура  беше фантастична и не съм имала никакви проблеми оттогава.“ 

 

Къде трябва да се поставят имплантите?

1. Под гръдния мускул, без тежест върху кожата.

Когато са поставени под мускула, имплантите не увисват, тъй като мускулът ги поддържа. Ако пространството за импланта е по-широко, резултатът е натурален. Бюстът остава мек на пипане, имплантите приемат естественото движение на гърдите. Редовното раздвижване на имплантите поддържа свободното пространство и при хващане, те се движат естествено. Усещането е за естествена тъкан на гърдата.

NB!! Само гръдният мускул може да издържи тежестта на имплантите!!! Те трябва да са гладки, а не текстурирани (грапави), за да могат се движат естествено и да не дразнят или травмират мускула. Текстурираните импланти се блокират под мускула.

 

2. Над гръдния мускул и под жлезата, с тежест върху кожата

Много хирурзи предпочитат да поставят имплантите над гръдния мускул (под жлезата и кожата). Този подход за уголемяване на гърди, обаче, има един съществен недостатъкимплантите са твърде тежки и кожата, сама по себе си, не може да ги поддържа. С времето, кожата се отпуска и разтяга, а гърдите увисват. Какво може да се направи след това? Обикновено хирурзите предлагат поставяне на по-големи импланти или мастопексия, което води до белези. Мастопексията е метод за намаляване (повдигане) на увисналите гърди, с изрязване на излишната кожа. След това ще увиснат ли отново – пациентите, особено млади, би трябвало да се информират за неудобствата от над-мускулното увеличаване на гърдите и последващите, понякога неколкократни операции.

 

3. Поставяне на имплантите под фасцията на гръдния мускул

Този метод не успя да се наложи повсеместно в практиката. Състои се в поставяне на имплантите над мускула, но под неговата фасция, която поддържа тежестта на имплантите. Подходящ е за поставяне на имплантите през разрез в подмишницата.

 

4. Наполовина под мускула и наполовина под жлезата

Известен е и метод за поставяне на имплантите отдолу, наполовина под мускула и наполовина под жлезата (или дори кожата, поради това, че жлезата често е малка). В тези случаи, когато мускулът се съкращава, притиска горната половина на импланта, а жлезата и кожата в долната част не предлагат стабилна опора. Така, имплантите може да бъдат изместени надолу, в друга позиция.

 

Състав на имплантите

Според нас, за предпочитане са имплантите с физиологичен серум, който е абсолютно и доказано безвреден водно-солеви разтвор. Това е същият разтвор, който се прелива на всички болни по света. Не е ясно защо те вече не се предлагат в България. Пациентите не биват информирани за възможността да изберат тези импланти, което в САЩ е задължително и водно-солеви импланти се поставят в 52% от случаите.

Съгласно публикацията на Американската асоциация по пластична хирургия,  FDA (Американска агенция за храните и лекарствата) разрешава прилагането на импланти с водно-солеви разтвор при навършени 18 години, а силиконови след навършени 22 години. Най-много са се наложили кръглите импланти. Анатомичните (капковидни) импланти са с тежест в широката долна част (подобно на „матрьошки“). При тласък, те нерядко се завъртат, което изисква операция за правилното им репозициониране. Освен това, при повдигане със сутиен, горната им и по-тясна част изпъква неестествено, за разлика от кръглите импланти.

Гладките импланти, поставени в широк джоб, под гръдния (пекторален) мускул, са по-меки от силиконовите с кохезивен гел. Както казват пациентите, те се движат напълно естествено – „като живи“.

Операцията за уголемяване на гърди при нас трае около 40 минути. Формата на гърдите се запазва, като се увеличава обемът. Имплантите с физиологичен разтвор не се нуждаят от подмяна, за разлика от силиконовите импланти, за които се препоръчва да се сменят през няколко години, дори профилактично. Пациентите могат да пътуват спокойно със самолет, но трябва да пазят гърдите от нараняване, неестествен натиск и др.

Когато имплантите са поставени под мускула, носенето на сутиен не е наложително. Ако се носи, пациентките трябва да премахват банелите, които обикновено са по-тесни от гърдите и ги травмират.

Вижте още – важна информация за пациентите относно силиконови имплантиAllergan сприра продажбата на текстурирани (грапави) импланти в ЕвропаАнапластичен голямоклетъчен лимфомВероятни дългосрочни усложнения със силиконови имплантиОпасности от силиконови импланти PIP FranceПроблемни силиконови импланти – PIP

 

Достъпи за поставяне на импланти

Съществуват няколко подхода за уголемяване на гърдиРазрезът за поставяне на имплантите може да бъде под гърдата, в подмишницата, в долната граница на ареолата или пъпа.

На границата на ареолата

Най-безвредна, най-малко забележима (откъм белези) е операцията с разрез на границата между кафявата и бялата част на ареолата, в долната й половина. Това е и най-атравматичния подход. Минава се по средата, между каналчетата, и не се засягат никакви структури. Това е т.нар. „аваскуларна зона“ – т.е. там лисват кръвоносни съдове. Мускулът се отваря в горната му част, като се разслояват фибрите му, без рязане. Така опасността от следоперативен пролапс (изпадане на импланта) се предотвратява. Имплантите се поставят в свободното пространство под мускула.

Операцията преминава безкръвно и бързо. Поради липсата на травма, болките са минимални и пациентите не са ограничени социално. Те могат да подновят своите работни и социални дейности в деня след операцията или в рамките на следващите няколко дни. Носи се лепенка на раната между ареолата и кожата. Пациентките трябва да се явяват за наблюдение, смяна на лепенките и раздвижване в продължение на 3-5 дни. Препоръчваме да не слагат сутиен, а да носят еластично елече.

Разрез под гърдата

Най-често използван от повечето хирурзи е подходът с разрез под гърдата. Това е така, защото когато се използват текстурирани (грапави) силиконови импланти, те не са достатъчно еластични и изискват по-голям разрез. Ако имплантите трябва да се поставят под мускула при този подход, трябва да се разреже и мускула. Това прави зарастването по-трудно, поради тежестта на имплантите върху шевовете.

Разрезите под гърдата и под мишницата са видими, когато жената е в легнало положение!

Възможни усложнения

Възможни са някои усложнения, за които пациентките трябва да са информирани.
Ранни усложнения: кървене, инфекция, изпадане на импланта с отваряне на шева под гърдата.
Късни усложнения: нарушено усещане на допир около зърната, капсулна контрактура (стягане и изместване на импланта, най-често едностранно), спукване или разкъсване на импланта (рядко).

 

Увисване след уголемяване на гърди

В някои случаи на увисване на гърдите след увеличаване с импланти, можем да използваме метода „лифтинг шевове на Сердев“ за повдигане на бюста до подходящо ниво. Д-р Сердев извършва повдигането само през няколко точковидни пробождания на кожата. Няма рязане и изрязване на кожа, следователно не остават белези!

Този метод е възможен, когато е извършено под-мускулно поставяне на имплантите. Увисването след подмускулно уголемяване на гърди се дължи на раждане, кърмене, стареене и др. При по-увиснали гърди, тази техника може да се използва и на етапи.

Методът на д-р Сердев се използва още и при корекции, в случаи на Синдром на Поланд, за повдигане на развитата гърда и увеличаване на недоразвитата.

Същият не може да се приложи при пациенти с надмускулно поставени импланти, защото те тежат и кожата се разтяга от тежеста. Не е приложим и при много големи гърди.

 

Репозициониране, в случай на изместени импланти и Симмастия

Методът на д-р Сердев ни дава нова възможност за репозиционирането на гръдните импланти при случаи на изместване или симмастия. Симмастията е състояние, определено като сливане на гръдната тъкан на двете гърди по средната линия, пред гръдната кост. То може да е вродено или вследствие на проблематично увеличаване на гърди с импланти.

Лифтинг шевовете на Д-р Сердев се извършват само чрез няколко перфорации на кожата, за да зашият и фиксират стабилните фасции, над и под импланта. По този начин себсъздава нова, подходяща долна и средна линия на увеличените гърди, а също така коригира и позицията на имплантите.

За поддържане на тежестта на имплантите върху шевовете в такива случаи, може да е необходимио носенето на сутиен или еластични дрехи за няколко седмици.

 

Увеличаване на гърдите със собствена мастна тъкан

Трябва да се знае, че такъв вариант съществува, но все още не е наложен повсеместно.

 

Вижте още – Повдигане на седалищеЛифтинги на тялоЛифтинги на лицеУлтразвукова липоскулптураОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Уголемяване на гърди - образователно видео

Други процедури