E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Заличаване на бръчки с ботулинов токсин (Botox, Vistabel, Dysport)

Парализиращото вещесто ботулинов токсин се използва успешно в естетичната медицина, за заличаване на бръчки. Той блокира предаването на нервните импулси в синапсите. По този начин, селективно се парализират мускулите, които причиняват набръчкване на кожата. След това те вече не могат да реагират със съкращения, което води до отпускане на мускулатурата и изглаждане на кожата над нея.

Първото приложение на ботулинов токсин е за лечение на страбизъм (кривогледство). По-късно, използването му става обичайна практика в неврологията и други специалности. В пластичната хирургия се използва и като лечение на прекомерно изпотяване.

 

Ботулинов Токсин – Botox, Vistabel, Dysport

Токсинът е по-известен като „ботокс“, но „Ботокс“ е само един от предлаганите на пазара продукти. В практиката се използват основно следните препарати, в зависимост от тяхнaта легализация/сертификационен статут:

– DYSPORT (произведен от Ipsen в Англия);
– BOTOX (произведен от Allergan в Щатите). От 2006г. Botox се продава в Англия под името VISTABEL, с индентична формулировка.

Концентрацията на ботулинов токсин в двата препарата е подобна няма съществена разлика между тях.

 

Процедура и зони за третиране

За естетични цели, ботулинов токсин най-често се инжектира в следните основни зони, за заличаване на бръчки:

Между веждите на челото – предотвратяване на напречните бръчки;
Встрани от окото – блокиране наръчкването около очите, т.нар. бръчки „пачи крак“;
Челото – предотвратява хоризонталните набръчквания на челото.

Детайлното познаване на анатомията е решаващо, защото инжектирането на токсина в съседни мускули, може да изкриви лицето за месеци. За да бъдат избегнати нежелани странични ефекти и блокирането на различни групи мускули, тази манипулация се практикува от обучени лекари. Самото инжектиране отнема няколко минути. Хирургът използва специална спринцовка и инжектира малко, но точно определено количество токсин в съответните мускули. При мъжете обикновено е необходимо по-голямо количество, заради по-силната мускулатура. Болката от инжектирането е минимална. Като цяло се понася добре от пациентите и няма нужда от локална упойка, но може да се ползват кремчета за повърхностно обезболяване.

Вижте ощеЛифтинги на лице; Уголемяване на устни; Ултразвукова липоскулптура

 

Ефект и трайност

Ефектът е видим 1-2 дни след процедурата, като максималният ефект се достига 10-14 дни по-късно.

Продължителността на пълния ефект от инжектирането на ботулинов токсин е около 3 до 6 месеца, в зависимост от много фактори. Частичен ефект има до 8 месеца. Процедурата се повтаря при изчерпване на действието. След няколко процедури, продължителността на пълния ефект се удължава и той се постига с все по-малко количество токсин. Много от пациентите се радват на частичния ефект за дълги периоди от време. Въпреки това, ботулиновият токсин няма перманентен ефект.

Постоятнен резултат може да се постигне по метода „лифтинг шевове на Сердев“ за трайно блокиране набръчкването на мускулите на челотоЦелта е да се обшият мускулите, което води до мускулна некроза и така се блокира дейността им. Този метод блокира набръчкването средно около 80%.

 

Показания, предпазни мерки и странични ефекти

Блокиране на мускулатурата за заличаване на бръчки с ботулинов токсин е сравнително безопасно.

Противопоказанията включват: познати алергии към ботокс или албумин, мускулна слабост, употреба на аминогликозни антибиотици, бременност или кърмене.

Често срещаните странични ефекти биват: кръвонасядане от инжекцията, главоболие, симптоми наподобяващи настинка, както и локална болка. Друг нежелан ефект е парализата на съседни мускули, които могат да причинят например затваряне на клепача (обикновено частично), раздвоено зрение или трудност при преглъщане. Тъй като е парализирана само част от тези мускули, в рамките на 2-4 седмици, маскимум 3-6 месеца има пълно възстановяване на мускулатурата.

 

Ботулинов токсин - образователно видео

Други процедури