E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Блефаропластика

Блефаропластика, това е козметична хирургична процедура, която има за цел да оформи горния или долния клепач. Може да включва отстраняване и / или репозициониране на излишната мастна тъкан, мускул и кожа. Освен това, тя подсилва околните мускули и сухожилия.

С възрастта, мастната тъкан, обвиваща окото в орбиталната кухина, нараства и изпъква под клепачите, а естествените фиброзните прегради я разделят. Изпъкванията се наричат „херниации“ – херниране на мастното тяло.

Пациентите, които нямат излишна кожа и тези с по-еластична такава, биха могли да се подложат на тази процедура без премахване на излишна кожа. Блефаропластика на клепачите най-често се прави при по-възрастни хора, за да се подобрят подпухналите „торбички“ под и над очите, и да се намали набръчкването на кожата.

 

Как се извършва?

Оперативната корекция на клепачи се извършва по два начина:

1. Чрез външни разрези, които се правят по дължината на естествените линии на клепачите. Тези линии могат да бъдат в областта на свивката на горния клепач, под миглите на долния клепач или от вътрешната страна на долния клепач; или
2. От вътрешната страна на клепачa, през конюнктивата.

Първоначалните подуване и синини може и да липсват визуално, но по-често се наблюдават и преминават за една до две седмици. Използваният метод и последващият резултат от козметичната процедура зависят от множество фактори – анатомията на клепача, възрастта на пациента, качеството на кожата, костите и меките тъкани в областта на клепача, където сме направили корекцията. По-често този метод се прилага, когато кожата е все още еластична и не е увиснала.

3. Когато имаме само увисване на кожата на горния клепач, по-често първосе предприема лифтинг на веждите с лифтинг шевове на Сердев. Това е най-ефективният метод и премахва увисването встрани от окото (както е на първата снимка). Така блефаропластикатасе отлага с години. Освен това, ако първо се извърши блефаропластика, тя допълнително сваля и без това падналите вежди на такава възраст. Последващ лифтинг на веждите, обаче, често не позволява пълно затваряне на клепачите, поради предварителното им скъсяване. Тогава окото съхне.

 

Възможни усложнения

Има фактори, за които се знае, че могат да причинят усложнения след блефаропластика. Не бъдат ли разпознати преди операцията, те могат да доведат до нежелани последици. Например, такива фактори са:

Съхнене на очите. Нарушеният естетсвен слъзен филм може да влоши това състояние след операцията, със съответни последствия;
Отпуснатост, зеене на ръба на долния клепач, което води до съхнене и последствия за здравето на окото;
Екзофталм, водещ до нарушена позиция на долния клепач, с оголване на склерата (бялото на окото) под ириса и съхнене, с последствия за здравето на окото.

 

Азиатска блефаропластика

Горната блефаропластика при азиатски пациенти се нарича азиатска блефаропластика или "създаване на гънка на клепачите". Това е най-популярната форма на козметична хирургия в Източна и Югоизточна Азия, поради анатомичните различия между азиатските и западни народи. Около половината от азиатското население се раждат без супратарзална гънка на клепачите. Операцията може да се използва, за да се създаде изкуствено такава гънка над окото.

Трансконюктивна блефаропластика

Трансконюктивната блефаропластика се извършва при запазена еластичност на кожата, без удължаване. Тя премахва увеличената, изпъкваща мастна тъкан на долния клепач. Разрезът се прави от вътрешната страна на клепача, което изключва нуждата от външен разрез, изрязване на кожа и белези. Ако е налице степенно наличие на излишна кожа, едновременно с това (или в последствие) може да се извърши стягане на кожата с химически пилинг или лазер.

Случай на трудна блефаропластика

трудна блефаропластика

Други процедури