E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

Повдигане на бюст без белези


Повдигане на бюст без белези

Процедурата за повдигане на бюст по метода „лифтинг шевове на Сердев“ ни позволява да постигнем повдигане на гърдите (и по-специално зърното) до и над 14см. Извършваме лифтинга без да режем и изрязваме кожа, следователно – не оставяме белези. Този метод промени света на козметичната хирургия и нейното приложение върху младите пациенти от 1994 г. насам. Особено значение има в Азия и Латинска Америка (за азиатци, афроамериканци, индийци и други). Това е така, защото след операции при тях се образуват надигнати и безформени белезиД-р Сердев ивършва лифтинга през точкови перфорации на кожата, което води до повдигане на бюст без белези.

 

Метод на д-р Сердев

Повдигане на гърди по метода „лифтинг шевове на Сердев“ е най-подходящ при:

не много големи и тежки гърди;
наличие на подмускулни импланти, с последващо степенно увисване на бюста над имплантите (след раждане и кърмене);
изпразнен и увиснал бюст (след раждане и кърмене) – повдигаме гърдите и ги фиксираме със стабилни шевове без белези, до нивото на гръдния мускул (нормалната позиция при млади жени). След това, поставяме подходящи импланти под гръдния мускул, който ги държи, за да не увисват. При увиснали гърди, имплантите не трябва да се поставят в кожата над гръдния мускул, защото тежат и ще доведат до още по-голямо увисване;
при увисване на бюста след надмускулно поставяне на импланти – в този случай, пациентът не трябва да чака удължаването на кожата да стане видимо. Изваждаме имплантите, а капсулата, образувана около тях, трябва да се отстрани максимално атравматично. Това затруднява операцията, но е необходимо, за да не се задържат течности в кухината и да не се образуват следоперативни сероми и инфекции. Създава се ново ложе за имплантите под гръдния мускул, който да ги носи. Следва фиксираме на гърдите по-високо, на подходящо ниво. Пациентката трябва да ни ориентира на какво ниво желае да са зърната – по средата на импланта, по-високо или по-ниско.

NB!! При подмяна, имплантите трябва да се поставят под мускула. Те трябва да са гладки, а не текстурирани, за да могат се движат естествено и да не дразнят или травмират мускула. Текстурираните (грапави) импланти се блокират под мускула.

Вижте ощеД-р Сердев, наречен в Бразилия „един от бащите на естетичната мини-инвазивна хирургия”; Холивуд снима филм за български хирург

 

Социален живот

Поради съвременните упойки и новите атравматични методи, болките след операция не са значими. Локализирани са само на мястото на фиксацията и отзвучават за 3-4 дни. Пациентките могат да се върнат към своите работни и социални отношения още в деня след операцията. Препоръчително е, обаче, да си починат за 2-3 дни. Носи се спортен сутиен за месец, за да няма тежест и болка на мястото на фискация и да се облекчи зарастването.

„Лифтинг шевовете на Сердев“ за повдигане на бюст без белези, могат да се повтарят за поддържане на естетичния резултат с напредване на възрастта или за допълнителен по-висок лифтинг при значително увисване. Гигантомастии т.е. много големи, тежки и много увиснали бюстове не могат да се оперират по този начин. Това се дължи на голямата им тежест и/или големия излишък от кожа.

NB!! Строго се забраняват упражнения за ръце и вдигане на тежести за месец и половина след операцията!

Лифтинг шевовете на Сердев се използват също при Синдром на Поланд, както и за правилно позициониране при изместени импланти и симмастия. Симмастия е състояние, определено като сливане на гръдната тъкан на двете гърди през средната линия пред гръдната кост. То може да е вродено или вследствие на уголемяване на гърди с импланти.

Вижте още – Повдигане на седалищеЛифтинги на тяло; Лифтинги на лице; Ултразвукова липоскулптура; Образователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Други хирургически методи

Съществуващи методи с разрези

Старите методи за повдигане на бюсе се характеризират с неприятни белези, които, въпреки обещанията на хирурзите, остават завинаги.

В зависимост от размера на повдигане, което трябва да се постигне, могат да се използват различни техники, в които се прилагат различни разрези:

- Около ареолата - води до плоска ареола, понякога неприятни хипертрофни белези, нагъване на кожата;
- Обърнато Т (около ареолата, вертикално надолу и по гънката под гърдата);
- Ветикално (около ареолата и вертикално надолу до гънката под гърдата) - заради излишната кожа, разрезити често се преобразуват в L или обърнато Т. Пренареждането на жлезистата тъкан и кожа променят формата на гърдите и резултатите могат да се различават от очакванията. Белезите може да притесняват пациентите или партньора.

Повдигане с вертикален разрез

Вертикалният разрез не само заобикаля ареолата, но продължава вертикално към долната част на гърдатаПациентите, които изберат тази процедура, трябва да имат добро разбиране и реалистични очаквания. Те трябва да са емоционално здрави и да разбират, че ефектите не са постоянни и може да се различват от очакванията.

Повдигане с Т-разрез

Т-разрезът за съжаление, оставя доста разрези, които понякога могат да се виждат и извън гърдата. Разрезите (и белезите) са около ареолата, надолу по гърдата и под нея, по цялата гънка. Необходимото количество излишна кожа и жлеза се изрязват

Заздравяването може да отнеме няколко седмици. Обикновено, в продължение на около 3 месеца, пациентките носят специален сутиен, който поддържа гърдите. Този сутиен е важна част от възстановяването. Той осигурява комфорт, придържа гърдите и минимизира отока.

Пациентите, които изберат тази процедура, трябва да имат добро разбиране и реалистични очаквания. Те трябва да са емоционално здрави и да разбират, че ефектите не са постоянни и може да се различват от очакванията.

Мастопексия с изрязване

Тази процедура осигурява повдигане на гърдите и в някои случаи репозициониране на зърното и ареолата, за да се възстанови нормалния вид. Излишната кожа се премахва и се придава нова форма на гърдите. Мастопексията може да бъде самостоятелна процедура, но много хора я комбинират с уголемяване на гърдите и поставяне на импланти. За съжаление, ефектът от мастомексията не е траен. С процеса на стареене и поради действието на гравитацията, има възможност от увисване на гърдите.

Тази процедура се препоръчва най-вече за жените, които са родили и не обмислят по-нататъшна бременност. Непушачи с нормално телесно тегло, се считат за правилните кандидати за операция. Пациентите, които изберат тази процедура, трябва да имат добро разбиране и реалистични очаквания. Те трябва да са емоционално здрави и да разбират, че ефектите не са постоянни и може да се различват от очакванията.

Уголемяване на гърди с импланти


Процедурата за уголемяване на гърди с импланти е една от най-търсените в сферата на козметичната хирургия. Пациентите трябва да са добре информирани за различните подходи за поставяне на имплантите. Те имат влияние върху трайността на ефекта, белезите и нуждата от подмяна на имплантите.

 

Мнение на пациентка за уголемяване на гърди при д-р Сердев – Джесика К. [имейл от октомври 2018г.]

„Аз съм Ваша стара пациентка. Подложих се на операция за уголемяване на гърди през 2012 г. Трябва да кажа, че самата процедура  беше фантастична и не съм имала никакви проблеми оттогава.“ 

 

Къде трябва да се поставят имплантите?

1. Под гръдния мускул, без тежест върху кожата.

Когато са поставени под мускула, имплантите не увисват, тъй като мускулът ги поддържа. Ако пространството за импланта е по-широко, резултатът е натурален. Бюстът остава мек на пипане, имплантите приемат естественото движение на гърдите. Редовното раздвижване на имплантите поддържа свободното пространство и при хващане, те се движат естествено. Усещането е за естествена тъкан на гърдата.

NB!! Само гръдният мускул може да издържи тежестта на имплантите!!! Те трябва да са гладки, а не текстурирани (грапави), за да могат се движат естествено и да не дразнят или травмират мускула. Текстурираните импланти се блокират под мускула.

 

2. Над гръдния мускул и под жлезата, с тежест върху кожата

Много хирурзи предпочитат да поставят имплантите над гръдния мускул (под жлезата и кожата). Този подход за уголемяване на гърди, обаче, има един съществен недостатъкимплантите са твърде тежки и кожата, сама по себе си, не може да ги поддържа. С времето, кожата се отпуска и разтяга, а гърдите увисват. Какво може да се направи след това? Обикновено хирурзите предлагат поставяне на по-големи импланти или мастопексия, което води до белези. Мастопексията е метод за намаляване (повдигане) на увисналите гърди, с изрязване на излишната кожа. След това ще увиснат ли отново – пациентите, особено млади, би трябвало да се информират за неудобствата от над-мускулното увеличаване на гърдите и последващите, понякога неколкократни операции.

 

3. Поставяне на имплантите под фасцията на гръдния мускул

Този метод не успя да се наложи повсеместно в практиката. Състои се в поставяне на имплантите над мускула, но под неговата фасция, която поддържа тежестта на имплантите. Подходящ е за поставяне на имплантите през разрез в подмишницата.

 

4. Наполовина под мускула и наполовина под жлезата

Известен е и метод за поставяне на имплантите отдолу, наполовина под мускула и наполовина под жлезата (или дори кожата, поради това, че жлезата често е малка). В тези случаи, когато мускулът се съкращава, притиска горната половина на импланта, а жлезата и кожата в долната част не предлагат стабилна опора. Така, имплантите може да бъдат изместени надолу, в друга позиция.

 

Състав на имплантите

Според нас, за предпочитане са имплантите с физиологичен серум, който е абсолютно и доказано безвреден водно-солеви разтвор. Това е същият разтвор, който се прелива на всички болни по света. Не е ясно защо те вече не се предлагат в България. Пациентите не биват информирани за възможността да изберат тези импланти, което в САЩ е задължително и водно-солеви импланти се поставят в 52% от случаите.

Съгласно публикацията на Американската асоциация по пластична хирургия,  FDA (Американска агенция за храните и лекарствата) разрешава прилагането на импланти с водно-солеви разтвор при навършени 18 години, а силиконови след навършени 22 години. Най-много са се наложили кръглите импланти. Анатомичните (капковидни) импланти са с тежест в широката долна част (подобно на „матрьошки“). При тласък, те нерядко се завъртат, което изисква операция за правилното им репозициониране. Освен това, при повдигане със сутиен, горната им и по-тясна част изпъква неестествено, за разлика от кръглите импланти.

Гладките импланти, поставени в широк джоб, под гръдния (пекторален) мускул, са по-меки от силиконовите с кохезивен гел. Както казват пациентите, те се движат напълно естествено – „като живи“.

Операцията за уголемяване на гърди при нас трае около 40 минути. Формата на гърдите се запазва, като се увеличава обемът. Имплантите с физиологичен разтвор не се нуждаят от подмяна, за разлика от силиконовите импланти, за които се препоръчва да се сменят през няколко години, дори профилактично. Пациентите могат да пътуват спокойно със самолет, но трябва да пазят гърдите от нараняване, неестествен натиск и др.

Когато имплантите са поставени под мускула, носенето на сутиен не е наложително. Ако се носи, пациентките трябва да премахват банелите, които обикновено са по-тесни от гърдите и ги травмират.

Вижте още – важна информация за пациентите относно силиконови имплантиAllergan сприра продажбата на текстурирани (грапави) импланти в ЕвропаАнапластичен голямоклетъчен лимфомВероятни дългосрочни усложнения със силиконови имплантиОпасности от силиконови импланти PIP FranceПроблемни силиконови импланти – PIP

 

Достъпи за поставяне на импланти

Съществуват няколко подхода за уголемяване на гърдиРазрезът за поставяне на имплантите може да бъде под гърдата, в подмишницата, в долната граница на ареолата или пъпа.

На границата на ареолата

Най-безвредна, най-малко забележима (откъм белези) е операцията с разрез на границата между кафявата и бялата част на ареолата, в долната й половина. Това е и най-атравматичния подход. Минава се по средата, между каналчетата, и не се засягат никакви структури. Това е т.нар. „аваскуларна зона“ – т.е. там лисват кръвоносни съдове. Мускулът се отваря в горната му част, като се разслояват фибрите му, без рязане. Така опасността от следоперативен пролапс (изпадане на импланта) се предотвратява. Имплантите се поставят в свободното пространство под мускула.

Операцията преминава безкръвно и бързо. Поради липсата на травма, болките са минимални и пациентите не са ограничени социално. Те могат да подновят своите работни и социални дейности в деня след операцията или в рамките на следващите няколко дни. Носи се лепенка на раната между ареолата и кожата. Пациентките трябва да се явяват за наблюдение, смяна на лепенките и раздвижване в продължение на 3-5 дни. Препоръчваме да не слагат сутиен, а да носят еластично елече.

Разрез под гърдата

Най-често използван от повечето хирурзи е подходът с разрез под гърдата. Това е така, защото когато се използват текстурирани (грапави) силиконови импланти, те не са достатъчно еластични и изискват по-голям разрез. Ако имплантите трябва да се поставят под мускула при този подход, трябва да се разреже и мускула. Това прави зарастването по-трудно, поради тежестта на имплантите върху шевовете.

Разрезите под гърдата и под мишницата са видими, когато жената е в легнало положение!

Възможни усложнения

Възможни са някои усложнения, за които пациентките трябва да са информирани.
Ранни усложнения: кървене, инфекция, изпадане на импланта с отваряне на шева под гърдата.
Късни усложнения: нарушено усещане на допир около зърната, капсулна контрактура (стягане и изместване на импланта, най-често едностранно), спукване или разкъсване на импланта (рядко).

 

Увисване след уголемяване на гърди

В някои случаи на увисване на гърдите след увеличаване с импланти, можем да използваме метода „лифтинг шевове на Сердев“ за повдигане на бюста до подходящо ниво. Д-р Сердев извършва повдигането само през няколко точковидни пробождания на кожата. Няма рязане и изрязване на кожа, следователно не остават белези!

Този метод е възможен, когато е извършено под-мускулно поставяне на имплантите. Увисването след подмускулно уголемяване на гърди се дължи на раждане, кърмене, стареене и др. При по-увиснали гърди, тази техника може да се използва и на етапи.

Методът на д-р Сердев се използва още и при корекции, в случаи на Синдром на Поланд, за повдигане на развитата гърда и увеличаване на недоразвитата.

Същият не може да се приложи при пациенти с надмускулно поставени импланти, защото те тежат и кожата се разтяга от тежеста. Не е приложим и при много големи гърди.

 

Репозициониране, в случай на изместени импланти и Симмастия

Методът на д-р Сердев ни дава нова възможност за репозиционирането на гръдните импланти при случаи на изместване или симмастия. Симмастията е състояние, определено като сливане на гръдната тъкан на двете гърди по средната линия, пред гръдната кост. То може да е вродено или вследствие на проблематично увеличаване на гърди с импланти.

Лифтинг шевовете на Д-р Сердев се извършват само чрез няколко перфорации на кожата, за да зашият и фиксират стабилните фасции, над и под импланта. По този начин себсъздава нова, подходяща долна и средна линия на увеличените гърди, а също така коригира и позицията на имплантите.

За поддържане на тежестта на имплантите върху шевовете в такива случаи, може да е необходимио носенето на сутиен или еластични дрехи за няколко седмици.

 

Увеличаване на гърдите със собствена мастна тъкан

Трябва да се знае, че такъв вариант съществува, но все още не е наложен повсеместно.

 

Вижте още – Повдигане на седалищеЛифтинги на тялоЛифтинги на лицеУлтразвукова липоскулптураОбразователни видеа за козметичната хирургия и медицина

 

Уголемяване на гърди - образователно видео

Синдром на Поланд. Уголемяване на едната гърда и повдигане на другата.


Синдром на Поланд. Уголемяване на едната гърда и повдигане на другата.

Синдром на Поланд (Poland Syndrome) е вроден дефект. Той се характеризира с липса на жлезиста тъкан на едната гърда, липса или недоразвитие на пекторалния мускул, евентуално синдактилия на пръстите на същата ръка. Изявява се по-често в дясната част на тялото и e по-често срещан при мъжете отколкото при жените. Счита се за едностранно състояние.

Корекцията при Синдром на Поланд е трудна, но шевовете на д-р Сердев ни позволяват да я извършим без разрези и без белези. Процедурата се състои в повдигане на развитата гърда до нивото на мускула, и поставяне на подходящ имплант под мускула на неразвитата гърда. По този начин изравняваме гърдите и нивото на ареолите.

При развитата гърда, процедурата е мини-инвазивна и атравматична, извършва се под локална упойка. Следоперативното възстановяване е бързо. Няколкото точкивидни перфорации на кожата на повдигнатата гърда зарастват в рамките на 1-3 дни. Когато развитата гърда е голяма, се преминава към премахване на тъкан и кожа от същата. 

NB!! При неразвитата гърда, имплантите трябва да се поставят под мускула. Те трябва да са гладки, а не текстурирани (грапави), за да могат се движат естествено и да не дразнят или травмират мускула. Текстурираните импланти се блокират под мускула. Напоследък в практиката навлиза и увеличаване с мастна тъкан на пациента. Този метод не е възприет навсякъде, затова трябва да се преценява индивидуално.