E-mail: info@cosmeticsurgery.bg           Тел: 0888 80 20 04 +359 888 802 004
Подмладяване и разкрасяване без белези и без травма.

01 юли
2009

10 неща, които не знаехме за д-р Николай Сердев

<- Обратно към „Новини“

НБДЕХЕМ новини, 1 Юли 2009,

За д-р Николай Сердев знаем че: 
– е специалист по обща и козметична хирургия
– е председател на „Националното Българско Дружество по Естетична Хирургия и Естетична Медицина”
– е автор на революционните методи на „лифтинг-шевове”, познати в Бразилия като „фио еластико булгаро“, а в света като „Serdev suture liftings” – лифтинги без изрязване на кожа, без разрези, с минимум хирургични действия, само с иглови перфорации на кожата, за разкрасяване и подмладяване на лице, повдигане на гърди и седалище и др. отпуснатости, оформяне и удължаване на краката с липоскулптура, интервенции с минимална кръвозагуба и бързо възстановяване.
– е член на борда на Директорите на Международната Академия по Козметична хирургия
– е почетен професор на Нов български университет, професор при Международния колеж по козметична хирургия, почетен член на Френското, Италианското,Австралийското и Румънското дружество по естетична хирургия, програмен директор на Международната университетска програма за специализация по „Козметична (естетична) хирургия“.
– е носител на много международни почетни звания и признания:
„За превъзходство и отдаденост към естетичната хирургия“, „Лидери в козметичната хирургия на хилядолетието“ на Международната академия по естетична хирургия, почетните медали „Най-добър естетичен хирург в Европа“ 2000 от Международната академия и „Excellencia“ 2001 от испанското дружество по естетична хирургия и „Най-добри естетични хирурзи в света” за 2005г, носител на приз „Венера”за принос в развитието на българската естетична хирургия.
Д-р Сердев с Пеле, Питанги и Миланов

Интервю

Д-р Сердев, какво ви накара да се насочите към естетичната или козметична хирургия? 
– От малък рисувам, увличах се и изучавах история на изкуството и естетиката като наука, имах влечение към архитектурата. Още като записвах медицина, знаех, че искам да се занимавам с козметична хирургия.

Най-странното искане на пациент? Най-интересната случка от практиката ви? 
– През 1992 г. за пръв път започнах да обръщам внимание на нарастващия брой пациенти, които идваха с желание да бъдат оперирани без белези, с бързо възстановяване, защото нямали време да напуснат работа за дълго, а в следващите дни имали важни срещи и искали да изглеждат добре. Тогава звучеше странно. Днес това е реалност. С новите методи, които въведох от 1994г., а днес са наложени и имам ученици в почти цялия свят, това стана реалност. Сутурните или шевни лифтинги само през иглови пробождания през кожата, за да се повдигнат и ушият подвижните към неподвижни стабилни тъкани, не травмират, а следоперативния период е сведен до часове или 2-3 дни и резултатът е непосредствен и натурален. Много от телевизионните водещи и репортери на следващия ден са на работа и на екран.

Какво ви носи професионално удовлетворение?
– Естествено красотата – цялостната красота на хората, вътрешна, външна и в общуването

Артист ли е естетичния хирург? 
– Артистичността е задължителна, естетичният хирург е творец и създател, но в основата на познанието е науката естетика и анатомията и възможностите, които те ни дават за промяна при всеки отделен човек.

Какво мислите за съвършенството във външния вид на човека? 
– Красотата в живота ни е решаваща. Излъчването е най-добрата препоръка. Въпреки че пълно съвършенство е недостижимо, хората, които търсят по-доброто и ни дърпат напред в развитието, заслужават адмирации. Предпочитам чисти, спретнати и добронамерени хора, такива, които с присъствието си създават по-добро възприятие на действителността и заобикалящата ни действителност.

Какъв бяхте като дете? 
– Възприемах живота много идеалистично и спомените ми са, че постоянно бях усмихнат за нещо.

Най-голямата ви беля? 
– Нямам спомен. Сигурно съм правил бели, като всички деца. Но тъй като спортувах активно от 9 годишна възраст и ни готвехме за състезания, нямах много време и сили за бели.

Най-интересната случка от училище? 
– Училището май беше ежедневие. Следа в съзнанието ми е оставило пълното слънчево затъмнение, което си спомням, че наблюдавахме от двора на началното училище през опушени стъкла. Завърших немската езикова гимназия, която е известна с различния стил на обучение и стимулиране на интересите. Спомням си най-вече някои от учителите от Германия, които ни учеха да мислим, организираха ни балове с маски, танци и участваха във всичко наравно с нас като приятели. Особено ярък спомен имам от последния учебен ден – един топъл слънчев ден, в началото на лятото, когато имах възможността да „бия” училищния звънец и веднага заминах за Приморско, където лятно време работех като екскурзовод, когато бях ученик. Оттогава е и усещането ми за миризмата на море.

Кой в семейството ви е повлиял най-много, разкажете за него? 
– Майка ми беше учителка, рисуваше добре и развиваше усещането ми за художествените изкуства. Баща ми беше юрист и винаги ме е напътствал. Много съм взел и от брат ми, с който бяхме почти неразделни, заедно учехме и спортувахме, заедно следвахме медицина и споделяхме много.

Най-интересната история от студентските години?
– Няма по-интересно усещане от това да обичаш във всякакъв смисъл.

Най-известните хора, с които сте се срещали? 
– Много са! Лично познавам и поддържам контакти с почти всички колеги, които имат принос в козметичната хирургия: Например пионерите Иво Питанги и Жозе Жури, които дойдоха лично в България за нашия конгрес. Снимката с проф. Иво Питанги в японски ресторант е от 2005 г., когато двамата бяхме поканени в Москва, в научния институт по хирургия, в клиниката на академик Миланов, където Иво през първия ден извърши лифтинги по неговите методи, а на следващия аз показах моите методи на подобни пациенти. Операциите се предаваха в интернет и сега също могат да се видят. На другата снимка сме с академик Миланов и асистентите му в неговия кабинет след демонстрациите. Трябва да спомена Джефри Клайн, който създаде локалния тумесцентен разтвор за местно обезболяване на големи площи и с това направи революция в амбулаторната хирургия – днес това е най-използваната анестезия в козметичната хирургия. Джорджо Фишер, Илуз и Пиер Фурние – и тримата пионери, които създадоха и разпространиха липосукцията. Джанпиерро Нобио и Зоки – създателите на ултразвуковата липоскулптура, създателя на Вазер. Още – Джулиус Нюман т.нар. Д-р Нос, първият президент на Американската академия по козметична хирургия, която отвоюва специалността „козметична хирургия” в САЩ в съдебен процес и много, много други. Няма да стигне място за всички и постиженията им. Много хора се радват на познанството ми с Пеле. В Сао Паоло оперирах Марта Собрал, баскетболната звезда, световна шампионка за Бразилия и негова близка приятелка. Той е чаровник. Обясняваше ми как се е опазил от наранявания и че основното за него било еднаквото водене на топката с двата крака, което обърквало другите играчи.

Какво ви вбесява? 
-Трудно може да вбесите хирург. Харесвам как се държат хората помежду си в чужбина и не ми харесва принизяването на взаимоотношенията у нас

Най-абсурдната ситуация в работата ви? 
– Предотвратявам такива.

Най-драматичната ви история в чужбина? 
– Спасяване на човешки живот в самолет по време на полет. Имам пет такива случая при многобройните ми пътувания – след попадане на храна в трахеята; при истеричен припадък, когато трябваше да се отдиференцира инфаркт и благодарение на бордовата апаратура и лекарства отхвърлихме тази опасност, полета продължи и жената, която отивала при тежко болната си дъщеря, се възстанови, а изпадналите в шок стюардеси ми подариха часовник; при истински случай на инфаркт, който наложи извънредно кацане; в Австралия, при жена с кръвоизлив в мозъка, която беше провеждала водолазни курсове на големия бариерен риф при налично главоболие. В последните два случая се убедих в ефективността на бързата помощ в напредналите страни. Лекарите на летището получаваха информация от борда и с кацането болните бяха веднага прехвърлени на чакащ вертолет и след минути откарвани в болница.

Вещта, която цените най-много / ако има история около нея? 
– Не разбирам вещоманията. Материалното е необходимо само доколкото не загубваме душевността си.

Любимото ви място/ град? 
– Най-впечатляващи са изкуството, историята и климата в Латинска Америка. Топло чувство оставят Азиатските страни, но Австралия покрива възприятията и за северна Америка и за Европа и за Азия и същевременно е толкова екзотично различна.

Любимата ви книга/ произведение на изкуството? 
– В литературата и изкуството е трудно да се ограничаваш до определена бройка. Във всеки период от живота си съм имал различни интереси. Например няма да забравя как по време на разпределението ми в Сливен една колежка насила прочете „Игра на стъклени перли”, „Homo ludens” и „Кланица No5” и как се ядосваше, че не разбра защо толкова се радвахме и цитирахме невероятните идеи в тези книги. Естествено споменавам само за период на интереси.

Имате ли максима, която ви води? 
– Реално, не, но има полезни латински пословици и поговорки и техни варианти като: „Здрав дух в красиво тяло”, „Красотата спасява”, „Ars longa, vita brevis est” или „Dum vivimus, vivamus”, или „Светът се разпростира дотам, докъдето стига куража” и т.н.

Какво ви зарежда и как релаксирате? 
– Природата зарежда с чувството за вечност и сила. Неверочтно е японското чувство за асоциации: Зен-будистките градини в Киото например представляват подредени каменни структури, отразяващи вечността, а отзад, зад оградите, преминават сезоните, отразяващи суетата и нетрайността на живота.

Хоби?
– Спорт, изкуство

Непоносимост? 
– Нямам алергии, а животът приемам в разнообразието му, не обичам крайности

Фобия?
– Нямам

Странни навици?
– Нямам

Собствени ритуали?
– Нямам

Преди броени дни се завърнахте от Салвадор 
– В столицата на Ел Салвадор – Сан Салвадор по време на шестия годишен конгрес на централно-американската академия по козметична хирургия „Споделете с eкспертите“ (Sharing with the Experts VI) беше планирано да изнеса 4 лекции и отделно курс с демонстративни операции за авторските ми лифтинг шевове на лице. Програмата беше богата с наличие на познати на всички лектори от Северна, Централна, Южна Америка и Европа. След резултатите от демонстрациите, заради интереса към моите методи на лифтинг без белези и изключително кратък период на възстановяване, се наложи да изнеса още 4 по-детайлни лекции, с което конгреса се удължи и се закри с моите лекции. Страната е тропическа и огромно впечатление прави, че въпреки 12 годишна гражданска война и разрушенията от урагана Митч, добрите взаимоотношения, възпитанието, гостоприемството и добронамерената душевност на хората в тази централно-американска страна не са пострадали.

 

 

За автора:

Други новини

Съжаляваме, коментарите не са разрешени.